Boete vanaf 129km/u: flitspalen langs Belgische snelwegen verliezen tolerantiemarge

Flitscamera's tolerantiemarge 2022

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne heeft gisteren bekend gemaakt dat de flitspalen langs onze snelwegen een beetje minder tolerant worden. Raas je dus vandaag een camera of trajectcontrole op een Belgische snelweg voorbij aan meer dan 128 km/u, dan mag je steevast een boete in de bus verwachten.

Het zat er al even aan te komen maar is nu toch gebeurd: de flitspalen langs onze snelwegen zijn hun tolerantiemarges en quota kwijt. Die beslissing valt nadat er eerst een proefproject liep op zeven verschillende locaties in ons land. Daaruit bleek dat de gemiddelde snelheid op die stukken snelweg daalde met zo’n 10 km/u wanneer de flitspalen wat actiever werden, reden genoeg voor minister van Justitie Vincent Van Quickenborne om de maatregel door te trekken naar het hele land.

Tolerantiemarges én quota’s

Concreet heeft de beslissing twee gevolgen voor onze flitspalen. Enerzijds wordt de flitsquota afgeschaft, waarbij een camera na het vaststellen van een bepaald aantal overtredingen in een soort slaapstand ging om de administratieve nasleep binnen de perken te houden. Het ministerie van Van Quickenborne bevestigt dan ook dat de verwerkingscentra nu perfect in staat zijn om een grotere toestroom aan boetes te behandelen dankzij een toestroom aan nieuwe werkkrachten. Wanneer je nu een flitspaal of trajectcontrole passeert, kan je er dus prat op gaan dat er iemand in een GVW (Gewestelijk Verwerkingscentrum) zit mee te kijken.

Daarnaast wordt de zogenaamde tolerantiemarge overboord gegooid. Dit was een constructie die de effectieve snelheid die je moest rijden voor je geflitst werd aanzienlijk hoger legde, alweer om de toestroom aan vaststellingen binnen de perken te houden. Die marge verschilde per gewest en zelfs per regio, en werd vooral in Brussel en Wallonië toegepast. Daardoor werd je op sommige plaatsen in ons land pas beboet vanaf een effectieve snelheid van 141 km/u, aanzienlijk hoger dus dan de wettelijk toegestane 120 km/u.

Voorlopig enkel snelwegen

“Word ik vanaf nu dan geflitst vanaf ik heel even 121km/u rij?” horen we je al denken. Zo streng wordt de Belgische flitsfilosofie ook weer niet. Naast die tolerantiemarge geldt er namelijk nog steeds een technische marge, die in de snelheidscamera’s en trajectcontroles ingebouwd zit voor het geval dat iemand op de bon gaat omdat het meettoestel — of je eigen snelheidsmeter — net niet accuraat genoeg is. Die technische marge bedraagt 6 km/u voor snelheden lager dan 100 km/u, en 6% voor alles daarboven. In de praktijk betekent dit dat je nog steeds tot 128 km/u kan rijden voor je een enveloppe ter waarde van minstens 53 euro in de bus mag verwachten.

De maatregel treedt voorlopig enkel in werking op onze snelwegen, dus daarbuiten blijven de tolerantiemarges en quota nog steeds van kracht. Ook daar wil de minister de wijzigingen op termijn echter gaan invoeren, alleen weten we nog niet wanneer dit zal zijn.

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Mathieu 12:34
afbeelding van Mathieu

Boetes zijn niet meer actueel. Ben 's morgens vroeg op 06/05 in een industriezone aan 57kmh geflitst, gecorrigeerd naar 51km/h = €62.06
Online vind ik voor 50km/h zone tot +10km/h = €53

andre123 14:49
afbeelding van andre123

boete's zijn zowieso associaal en oneerlijk,voor wie 1500e inkomen heeft is 53e veel geld,voor iemand met 5000e is het een lachertje....quikie heeft geen flauw benul waarover hij praat,net zoals het merendeel van onze politiekers leven ze in een andere wereld.

Maarten 14:40
afbeelding van Maarten

Heb ik ook recent gemerkt, na correctie 1km/h te snel (doohoo!). Ik had op het document teruggevonden dat er naast de boete van 53 euro, nog zo'n 9 euro administratie kosten werden aangerekend. Stond ergens onopvallend in het document. Daarnaast vindt ik ook dat het document tegenwoordig niet duidelijk is. Ik heb moeten zoeken om de betaalgegevens terug te vinden.

this 08:30
afbeelding van this

Ik vind het woord 'tolerantie' in deze situatie toch erg verwarrend.
In de volksmond als je over toleratie spreekt, gaat het over de 6% (of 6km onder de 100km/u) tolerantie.
Aan die tolerantie wordt niet geraakt.

En inderdaad Mathieu, de boetes zijn al een tijdje terug geïndexeerd. Veel bronnen online lopen nog serieus achter.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws