Elektriciteitsnet Vlaanderen klaarstomen voor elektrische auto? Da's 4 miljard euro!

elektriciteitsnet Vlaanderen EV

Netbeheerder Fluvius heeft berekend wat het kost om het elektriciteitsnet in Vlaanderen aan te passen aan de versnelde elektrificatie. De komende tien jaar zou er 4 miljard euro moeten geïnvesteerd worden.

Moest je de boot gemist hebben; België (en bij uitbreiding Europa) zet fors in op de elektrificatie van onze samenleving. Leuk natuurlijk, het afbouwen van fossiele brandstof op lange termijn. Maar is het elektriciteitsnet echter klaar voor die gigawatts aan stroom? Voor België kunnen we daar alvast een staalharde njet op antwoorden. Netbeheerder Fluvius stelt nu echter een investeringsplan voor om het net grondig te hervormen in Vlaanderen.

4 miljard... over 10 jaar

Netbeheerder Fluvius is alvast duidelijk: als we willen dat binnen enkele jaren het net niet bezwijkt aan de opkomst van de elektrische auto, warmtepompen en elektrische toestellen, dan moeten er nu stappen ondernomen worden. Alleen hing er tot nog toe geen prijskaartje aan die stappen. 4 miljard euro, dat is volgens Fluvius nodig om het net in Vlaanderen klaar te stomen voor de elektrificatie in ons land.

Dat klinkt misschien indrukwekkend maar Fluvius laat in één adem weten dat die 4 miljard euro geïnvesteerd zal moeten worden over de komende 10 jaar. Met andere woorden; 400 miljoen euro per jaar. Waardoor deze ingreep zo'n 60 euro per Vlaming per jaar zou kosten. 60 euro, daarmee vul je tegenwoordig nog amper je benzinetank.

elektriciteitsnet Vlaanderen EV

Wachten op goedkeuring

Het plan van Fluvius is dus in essentie een no-brainer. Al heeft het nog geen groen licht gekregen. Eerst moet de VREG - de instantie die de Vlaamse energiemarkt reguleert - zich nog buigen over het plan. Na de zomer zal de VREG dan beslissen of Fluvius de middelen krijgt om de plannen uit te voeren.

In de plannen stelt Fluvius dat maar liefst 40% van het laagspanningsnet en 13% van het hoogspanningsnet moet vernieuwd worden. In totaal gaat het over zo'n 36.000 kilometer aan kabel. Tenslotte zou ook nog 1 op de 3 elektriciteitscabines vernieuwd moeten worden.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Mathieu 12:49
afbeelding van Mathieu

Mag weg, past beter bij het onderwerp van het verbieden vd verkoop van verbrandingswagens tegen 2035

andre123 13:33
afbeelding van andre123

WEER EEN SCHOOLVOORBEELD VAN UITSTELGEDRAG...nu ineens zijn er zware aanpassingen nodig terwijl men al meer dan 10 jaar WEET dat een veralgeming van de ev aan de orde is,wachten tot het kalf verzopen is en dan het mes op de keel zetten,is nog altijd de beste truuk om geld uit de zakken te halen......

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws