Accijnsverlaging op brandstof: dit bespaar je vanaf komend weekend (2022)

Brandstofprijzen 2022

De federale regering heeft zijn steunmaatregelen bepaald om de hoge energieprijzen wat draaglijker te maken. Naast een BTW-verlaging op gas en elektriciteit kunnen automobilisten rekenen op een accijnsverlaging op brandstof vanaf komend weekend.

We hoeven het je waarschijnlijk niet te vertellen: de energieprijzen rijzen momenteel de pan uit. Dat geldt niet alleen meer voor gas — ocharme de CNG-rijders — maar ook voor benzine en diesel. Met maximumprijzen die er met de grens van de 2 euro per liter flirten was het dus hoog tijd voor een pakketje aan overheidssteun, en dat komt in de vorm van een accijnsverlaging.

10 euro in de portemonnee

De federale overheid heeft namelijk beslist om met ingang van het komende weekend, dus vanaf 19 maart, de accijnzen op benzine en diesel te verlagen met 0,175 euro per liter. Wetende dat een litertje E10-benzine op het moment van schrijven maximaal 1,95 euro kost mag je dus op ongeveer 1,78 euro/liter regenen, en diesel zou dan dalen van momenteel 2,07 naar zo'n 1,90 euro/liter. Volgens een snelle rekensom van Minister van Financiën Vincent Van Peteghem zou je zo net iets meer dan 10 euro moeten besparen op een tankbeurt van 60 liter. Voor andere brandstoffen, zoals CNG of LPG, verandert er momenteel niets aangezien daarop sowieso al geen accijnzen geïnd worden. De gemiddelde aardgasrijder is dus nog steeds voor een dikke 20 euro per 100 kilometer onderweg.

Skoda CNG 2022

De maatregel blijft van kracht tot deze zomer, tenzij de brandstofprijzen de ondergrens van 1,70 euro per liter zouden bereiken. Dan treedt het zogenaamde cliquetsysteem in werking, waarbij de accijnzen terug stelselmatig verhoogd worden. Net voor de zomervakantie wordt de accijnsverlaging dan een eerste keer geëvalueerd en wordt beslist in hoeverre het nodig is om de steun verder te zetten.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws