VS-president Biden wil enkel elektrische overheidsvoertuigen tegen 2035

Ford Mustang Mach-E Politiewagen 2021

Amerikaanse president Joe Biden heeft gisteren een decreet ondertekend dat de vergroening van de overheidsvloot moet versnellen. Tegen 2035 moeten alle dienstvoertuigen in de VS zuiver elektrisch zijn, en de lichtere voertuigen zijn al voor 2027 aan de beurt.

President Joe Biden steekt het niet onder stoelen of banken: hij wil het nalatige klimaatbeleid van zijn voorganger ongedaan maken, en daar stopt het niet bij. Zo kondigde hij al kort na zijn aantreden aan dat hij de overheidsvloot van zijn land grondig wil vergroenen. Die woorden zet Biden nu om naar daden met een nieuw federaal decreet.

Gebouwd voor en door Amerikanen

Dat decreet beslist dat de Amerikaanse overheid nog tot 2035 heeft om zijn volledige vloot te vervangen door elektrische voertuigen, van politiewagens tot bussen. Voor de lichtere exemplaren, zoals die politieauto’s maar ook bestelwagens en pick-ups, geldt er zelfs een vroegere deadline: die moeten al tegen 2027 emissieloos worden. Het zou alles samen gaan om zo'n 600.000 nieuwe voertuigen, die volgens de beslissing allemaal moeten gebouwd zijn op Amerikaans grondgebied en door Amerikaanse werkkrachten.

Ook de particulieren moeten trouwens van de Biden-regering zo snel mogelijk overschakelen op zuiver elektrische voertuigen. Zo tekende de president eerder al een decreet dat stelde dat 50% van de aangekochte auto’s in de VS zuiver elektrisch moeten zijn tegen 2030.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws