Belgische autoproductie op 10 jaar tijd gehalveerd

Autoproductie Belgie 2020

Met de productiesite van Audi Vorst en Volvo Gent hebben we twee autogiganten in ons Belgenland. Vorig jaar rolden in beide fabrieken bijna 270.000 auto's van de band. 40% van die auto's hadden een stekker.

Febiac, de Belgische federatie voor de automobiel, heeft een inkijk gegeven in de Belgische autoproductie van 2020. Je weet wel, het jaar waarin corona plots genadeloos toesloeg. Het verdict? Vorig jaar wisten de werknemers van Audi Vorst en Volvo Gent net gaan 270.000 auto's te bouwen.

In perspectief

Inderdaad, vorig jaar was België goed voor 270.000 auto's van de totale wereldproductie (die enkele miljoenen bedraagt). Ondanks corona en de daarbij horende lockdown is dat trouwens slechts een daling van 6.4% tegenover 2019.

Autoproductie Belgie 2020

Zoomen we echter uit op de tijdslijn, dan is het verhaal iets minder rooskleurig. In 2010 werden er in België namelijk nog jaarlijks 600.000 auto's gebouwd. De sluiting van Opel Antwerpen (december 2010) en Ford Genk (december 2014) liggen hier natuurlijk aan de basis. Desalniettemin zijn vandaag de dag nog steeds zowat 15.000 mensen in de assemblagefabrieken tewerkgesteld.

Shift naar EV

Ook een indrukwekkend cijfer op het eerste gezicht: 40% van de in België geproduceerd auto's hadden een stekker aan boord. Het gaat dan over plug-inhybrides maar ook over volledig elektrische modellen. Kijken we naar de auto's die in België worden geproduceerd, dan is dat cijfer niet zo exotisch. Audi Vorst is namelijk verantwoordelijk voor de wereldwijde productie van de e-tron en e-tron Sportback, terwijl Volvo Gent zich inzet voor de XC40 (beschikbaar als PHEV en EV) en de V60 (PHEV). Die laatste twee auto's vinden vooral aftrek op de zakelijk markt en zijn derhalve vaak uitgerust met een stekker.

Autoproductie Belgie 2020

Zonder twijfel zal het aandeel van geproduceerde auto's met stekker in België alleen maar stijgen. Niet in het minst omdat Volvo Gent zopas nog de nieuwe C40 toebedeeld kreeg.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws