Vanaf vandaag GAS-boetes voor snelheidsovertredingen

Vanaf vandaag verandert er weer één en ander in de regelgeving, ook voor het verkeer. Zo kunnen lokale besturen sinds vandaag beslissen om kleine snelheidsovertreding te beboeten met een GAS-boete.

Die overtredingen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet overtreding begaan zijn door een meerderjarige natuurlijk persoon of een rechtspersoon. Ook mag de boete enkel in een zone 30 of zone 50 worden uitgeschreven en mag de maximumsnelheid na correctie met niet meer dan 20 km/u overschreden zijn. Verder moeten de overtredingen ook vastgesteld zijn door automatisch werkende toestellen die door de lokale overheden gefinancierd zijn. Tenslotte mag diegene die de snelheidsovertreding begaat op hetzelfde moment geen andere overtreding begaan.

Om deze GAS-boetes te kunnen uitschrijven moeten de lokale overheden en gemeenten hun GAS-boetereglement aanpassen. Deze nieuwe GAS 5-procedure komt namelijk naast de vier andere GAS-procedures te staan. Dat zijn de gewone GAS-boetes, gemengde inbreuken, foutparkeren en LEZ-overtredingen. Pas als aan deze voorwaarden voldaan is mag de GAS-ambtenaar een administratieve geldboete opleggen.

We geven vanuit Vlaanderen zo extra mogelijkheden aan lokale besturen om gericht te handhaven in zones met snelheidslimieten van 30 km/u en 50 km/u, zeker daar waar het vaak gaat om schoolomgevingen en stads- of dorpskernen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 9 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (9)

Plaats een reactie
FLP 10:22
afbeelding van FLP

“We geven vanuit Vlaanderen zo extra mogelijkheden aan lokale besturen om de stadskas zeer snel en eenvoudig te vullen, zeker omdat de politie zelf geen blijf meer weet met al het geld van de gewone snelheidsboetes dat volgens de wet enkel gebruikt mag worden voor preventie”, bedoelt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters eigenlijk echt.
:D

Mathieu 12:48
afbeelding van Mathieu

Ligt het nu aan mij of mag je hier in theorie 70km/u rijden in een 50 zone en kans maken op een veel lagere gasboete i.p.v. de gewone boete?

John 13:36
afbeelding van John

De steden en gemeentes zullen het bedrag van de gas-boete wel op hetzelfde niveau instellen. In Geraardsbergen mogen stadswachten u tegenwoordig ook een gasboete aansmeren als je bvb. langs de verkeerde kant van de straat parkeert en die boete is vastgelegd op 58€ , hetzelfde als wanneer een politie-agent je zou verbaliseren. Alleen komt het gas-geld in de stadskas terecht en niet in het federaal-boetefonds zoals FLP hierboven al aanhaalt.

JL 13:16
afbeelding van JL

Lokale administratieve sancties voor iets wat verkeerswetgeving betreft?
Welkom willekeur. (Wat trouwens met aanvechtingsmogelijkheden?)
En welkom ongehinderd overtredingen opstapelen zonder dat een verkeersrechter daar nadien een spoor van ziet bij een stevige inbreuk.
Zeer goed bezig.

JL 13:21
afbeelding van JL

Wat gaan ze trouwens doen als je 90 rijdt in een zone 50?
Te snel voor en GAS-boete en niet-legale vaststelling voor gewone bestraffing.
Je kan er trouwens op af gaan dat de gewone politie nu minder controles gaat doen. Dus je kan beter fors te snel gaan, denk ik dan zo.

this 15:13
afbeelding van this

Dat dacht ik ook net, gewoon zorgen dat je na correctie dus de 20km/u overschrijdt.
Dan moet je wel niet gepakt worden door de gewone politie natuurlijk.

GLENN 17:02
afbeelding van GLENN

Volgens ik het begrepen heb zal het nog altijd de politie zijn die de vaststellingen doet. Enkel zal ze het pv naar een ambtenaar sturen die gasboetes verwerkt en niet naar het parket. En de gemeente kan nu zelf vaste of mobiele camera's plaatsen.

Ik vermoed dat het de bedoeling is dat ze heel de gemeente kunnen volhangen met anpr camera's. Gaat vooral lucratief zijn in zones 30 die overal als paddestoelen uit de grond gaan schieten.

John 13:38
afbeelding van John

"de overtredingen ook vastgesteld zijn door automatisch werkende toestellen die door de lokale overheden gefinancierd zijn" -> Kunnen ANPR-camera's zoals er tegenwoordig overal staan gebruikt worden ?

Fifi 11:51
afbeelding van Fifi

Amai, bennekik blij da'k just ne chalet gekocht heb in d'Ardennen ! Als ze hier gaan beginnen met allerlei camera's en eventueel gemiddelde snelheden. t'Is hier nu al bijna niet meer leefbaar.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws