Zag jij onze nieuwe "nationale platen" al?

Sinds begin dit jaar hebben we er een nieuwe soort nummerplaten bij. Nee, niet diegene met een 2 vooraan, wel een nummerplaat die een gaatje in de wetgeving moet opvullen.

Het is namelijk zo dat je je pasgekochte tweedehandsauto bij de keuring kan voor rijden met andere platen dan diegene die uiteindelijk aan het voertuig gekoppeld zullen worden, zolang ze maar dezelfde naam bij de eigenaar hebben staan. Wat veel mensen vergeten - bewust of niet - is dat die regel eigenlijk enkel geldt op de terreinen van de keuring zelf, en dus niet op de openbare weg. Neem je je pasgekochte tweedehands mee met de nummerplaat van je vorige auto, dan ben je eigenlijk in overtreding.

20 dagen groene plaat

Voor die moeilijkheid heeft de overheid nu een "Nationale nummerplaat". Dat is een plaat bestemd voor een persoon of bedrijf die kan dienen om volgende formaliteiten te vervullen: het leveren van een voertuig, de keuring voor individuele goedkuering of de gewone keuring. De nummerborden met groene achtergrond mogen gebruikt worden op het Belgisch grondgebied gedurende 20 opeenvolgende kalenderdagen. Ze hoeven nadien niet geschrapt te worden, je hoeft ze dus niet weer bij bpost af te geven. Je kan de platen verkrijgen voor zowel auto als aanhangwagen, motor- of bromfiets.

Aan de tijdelijke plaat hangt een stevig prijskaartje. Je betaalt 75 euro voor de nummerplaat en krijgt er direct de reproductie bij.

aangepast besluit

De nieuwe regeling is een aanpassing van het Koninklijk Besluit rond inschrijvingen van 1996. De aanpassing dateert al van 2019 maar de invoering ervan werd tot nu uitgesteld.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 7 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (7)

Plaats een reactie
FLP 11:31
afbeelding van FLP

€75 om even naar de keuring te kunnen rijden.. Ben eens benieuwd of deze platen in de praktijk ooit te zien gaan zijn (bij particulieren).

Adriaan 12:34
afbeelding van Adriaan

Ik bekijk het anders, dat is geen 250€ betalen aan een Z-plaat van een of andere handelaar om naar de keuring te gaan.

4g63' 19:51
afbeelding van 4g63'

Mijne laten keuren nadat k hem kocht met iemand van garage, met z platen. 50 euro.

Bjorn Willaert 20:06
afbeelding van Bjorn Willaert

Als men u 250 EUR aanrekent om naar de keuring te gaan, dan word je danig in het zak gezet. Ik doe een keuring voor verkoop voor een klant voor de helft van dat bedrag. Dan ben ik zelfs nog goedkoper dan de kosten van deze plaat + de keuringkost.

Adriaan 14:51
afbeelding van Adriaan

Heb het zelf niet nodig gehad, wel al gehoord dat 250€ gevraagd werd voor een Z plaat. https://www.standaard.be/cnt/b16007036070402
Die nieuwe plaat wil enkel de problemen beschreven in het standaard artikel aanpakken heb ik de indruk. En ja, profijt doe je er niet op, wanneer wel met een overheidsmaatregel? Maar nu is er tenminste een legaal alternatief...

suskewiet 16:25
afbeelding van suskewiet

interessant!
iemand een idee hoe het ondertussen staat met de europese individuele goedkeuring ? (waarvan hier sprake
https://www.vlaanderen.be/individueel-goedkeuringscertificaat)

JanMijnBotte 18:20
afbeelding van JanMijnBotte

Uiteraard NOG meer geld uit ons botten slaan :")
Man man, wat een gedoe allemaal.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws