Niet vergeten: reddingsstrook vanaf vandaag verplicht!

Reddingsstrook snelweg boete

Beland je vanaf vandaag in de file, dan moet je een reddingsstrook vormen. Die doorgang moet ervoor zorgen dat hulpdiensten sneller op de plaats van een ongeval geraken. Hoe je dat precies doet? Dat zoeken wij even voor je uit.

Wie bijvoorbeeld al eens in Duitsland heeft gereden, kent het principe van de reddingsstrook vast wel al. In de file houden voertuigen op de linkerrijstrook zoveel mogelijk links aan, de voertuigen op de rijstrook rechts ernaast zoveel mogelijk rechts. Op die manier ontstaat er een brede doorgang voor hulpdiensten, die door voertuigen met pech, spitsstroken, brokstukken of andere redenen niet altijd de pechstrook kunnen gebruiken.

Niet alleen snelweg

Het Agentschap Wegen en Verkeer zegt dat de reddingsstrook vanaf vandaag verplicht is op alle wegen met twee of meer rijstroken per rijrichting. Het gaat dus niet alleen om de autosnelweg, maar ook om gewestwegen, ringwegen enzovoort.

De reddingsstrook begin je al te vormen wanneer het verkeer begint te vertragen. Anticipeer dus: het is uiteraard niet de bedoeling dat het verkeer pas opzij gaat wanneer de hulpdiensten moeten passeren.

Vorm dus preventief een reddingsstrook: rij je op de linkerrijstrook, hou dan zoveel mogelijk links aan. Rij je op een van de rijstroken ernaast, hou dan zoveel mogelijk rechts aan. Heeft de weg waarop je rijdt dus drie of meer rijstroken, dan moet je ook op de rechtse rijstroken rechts aanhouden.

Reddingsstrook snelweg boete

Hulpdiensten en motorrijders

Wie mag de reddingsstrook gebruiken? Uiteraard prioritaire voertuigen, uitgerust met blauw zwaailicht en sirene. Die hoeven ze weliswaar niet altijd te gebruiken. Voertuigen met een oranje zwaailicht, zoals takelwagens, moeten wel nog steeds de pechstrook gebruiken.

Motorrijders mogen de reddingsstrook eveneens gebruiken, zo zegt het Agentschap Wegen en Verkeer. Weliswaar alleen wanneer ze filefilteren: andere voertuigen inhalen met een maximumsnelheid van 50 km/u en een maximum snelheidsverschil met die andere voertuigen van 20 km/u.

Reddingsstrook snelweg boete

Op de baan blijven

Je kunt best al voorzichtig beginnen uitwijken wanneer de snelheid van het verkeer onder 70 km/u zakt, de minimumsnelheid op de snelwegen, zo raadt de federale politie aan. Sta je stil, dan is het al een pak moeilijker om nog een vrije doorgang te creëren.

Alleen wanneer het prioritaire voertuig niet kan passeren, mag je uitwijken naar de pechstrook, het fietspad, de busbaan enzovoort, weet mobiliteitsorganisatie VAB. Uiteraard zonder daarmee andere weggebruikers in gevaar te brengen.

Als je in de file je afrit nadert, mag je uiteraard de reddingsstrook kruisen. Doe dat uiteraard niet op het laatste nippertje. Blokkeer je een reddingsstrook, dan bega je een eerstegraadsovertreding en riskeer je een boete van 58 euro. Hinder je daarbij een prioritair voertuig, dan stijgt je overtreding naar de derde graad en kan je boete oplopen tot 174 euro.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Adriaan 14:30
afbeelding van Adriaan

en zeer benieuwd naar hoe dat gaat gaan met de brusselse mentaliteit, "ik zie een plekje, ik wil op dat plekje rijden" is hier meestal de norm...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws