1 op 8 jonge bestuurders rijdt onder invloed van illegale drugs

vias onderzoek drug auto

Maar liefst 12% van de Belgische jonge bestuurders rijdt minstens één maal per maand onder invloed van drugs. Dat blijkt uit cijfers van VIAS, het Belgische instituut voor verkeersveiligheid. Minder zat meer stoned dus, de huidige generatie jonge bestuurders.

Eén op de acht Belgische jongeren (tussen 18 en 34 jaar) geeft grif toe minstens eenmaal per maand high achter het stuur te kruipen. Dat is misschien wel het meest frappante cijfer dat naar boven kwam uit de alweer zevende editie van de Nationale VerkeersONveiligheidsenquête uitgevoerd door Vias institute.

Minder alcohol, meer drugs

De jarenlange campagnes tegen alcohol van de overheid lijken dus hun vruchten te hebben afgeworpen. Alleen vervangen jongeren alcohol door illegale drugs, zo blijkt. Vooral Brussel blijkt slechte student, want daar gaat het over maar liefst 20% (1 op 5) van de jonge bestuurders die maandelijks high achter het stuur kruipen. In Wallonië gaat het nog over 12%, bij de Vlaamse respondenten gaat het over nog "maar" 7 procent.

"Rijden onder invloed van drugs lijkt daarmee een even groot verkeersveiligheidsprobleem als alcohol achter het stuur te worden", aldus Vias. "Gerichte sensibilisering is nodig, net zoals doelgerichte controles."

Maar eerst een selfie

Ook nog een nieuwe drug aan boord van de automobiel; de smartphone. Bijna 1 op 10 Belgen (ongeacht de leeftijd) zit op sociale media achter het stuur. 6% neemt zelfs foto's tijdens het rijden achter het stuur. Want iedereen weet dat je Instagram-account geen doods moment mag hebben.

Eveneens onbegrijpbaar gezien de moderne techniek in de auto; 1 op de 10 Belgen belt maandelijks nog met de smartphone in de hand achter het stuur. Waardoor ook de smartphone nog een pijnlijk kwaad blijft in de auto.

6.055 Belgische respondenten namen deel aan de 7e Nationale VerkeersONveiligheidsenquête

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws