Kobalt-kassa rinkelt voor Congo

Congo heeft in zijn bodem 60 procent van de wereldvoorraad van kobalt zitten, een grondstof die zeer belangrijk is voor lithium-ionbatterijen. De regering van dat land heeft nu beslist om de belastingen op het delven van kobalt op te trekken van 3,5 naar 10 procent, wat slecht nieuws is voor (onder meer) de elektrische auto.

Net zoals aardolie vaak wordt gewonnen in gebieden waar corruptie of geweld meer regel dan uitzondering zijn, zit ook in lithiumbatterijen een bestanddeel dat uit een onstabiele regio komt: kobalt is een grondstof waarvan 60 procent van de wereldvoorraad in Congo’s bodem zit. En die wordt daar vaak gewonnen onder schrijnende omstandigheden (veel ongevallen, kinderarbeid). De Congolese regering begint steeds meer te beseffen hoe waardevol dit materiaal is, en heft er daarom almaar hogere belastingen op. In juni van dit jaar zagen de mijnwerkers al hun delfrechten stijgen van 2 naar 3,5 procent, maar nu gaan ze naar 10 procent.

Chinees probleem

Dat is vooral een probleem voor China – dat trouwens al zwaar heeft geprotesteerd tegen de maatregel – want veel van de Chinese plug-in hybrides en elektrische auto’s gebruiken Congolees kobalt. Maar omdat de Congolese maatregel gevolgen kan hebben voor de wereldwijde kobaltprijs, zal ook bijvoorbeeld Tesla (om maar een grote batterijproducent te noemen) daar de gevolgen van voelen, zelfs al kopen de Amerikanen hun kobalt in Canada.

Geen paniek

De prijzen van lithiumbatterijen zijn al maandenlang heel hard aan het dalen door een tijdelijk productie-overschot, maar de Congolezen zouden die tendens wat kunnen afremmen. Anderzijds moet de impact van kobalt op de batterijprijs ook niet worden overschat: in het 650 kilo zware accupakket van een Tesla Model S zit bijvoorbeeld zo’n 6 kilo van dit zeldzame materiaal…

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Mathieu 12:15
afbeelding van Mathieu

Dit was toch te verwachten?
Het enige wat ik hoop (maar waarschijnlijk zal dit niet gebeuren) is dat ze eens wat verstandigs doen met die extra inkomsten.

andre123 13:01
afbeelding van andre123

groot gelijk mathieu,dat ze proberen er wat uit te halen,is maar normaal,dat zou iedereen doen,helaas komt het extrake in de verkeerde handen terecht.
en wij maar liefdadigheidsacties sponseren.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws