Deze Pagani Huayra is de eerste met handbak... en de laatste? (2024)

Pagani Huayra Epitome 2024

Pagani heeft de opvolger voor zijn Huayra inmiddels al klaar, maar een rustig pensioentje zit er nog niet in voor de oude hypercar. Wel integendeel: in deze Huayra Epitome is het meer werken dan ooit want die heeft voor het eerst een manuele versnellingsbak… En misschien ook wel voor het laatst.

Bijna twee jaar geleden ging bij Pagani het doek van de gloednieuwe Utopia. Die moest de Huayra doen vergeten, al hadden ze daar bij Pagani zelf blijkbaar nog niet meteen zin in. Een jaartje later kwamen de Italianen namelijk met een heuse Imola Roadster en die baseerde zich niet op de Utopia maar gewoon nog op de Huayra, en eerder dit jaar kreeg die zelfs nog een gloednieuwe circuitversie onder de noemer R Evo… En zelfs dan waren ze er bij Pagani nog niet klaar mee.

’Toppunt’ van de Huayra

Dit is namelijk de Pagani Huayra Epitome — inderdaad, nog een nieuwe versie van de inmiddels 13 jaar oude hypercar. Dat is echter niet zomaar een versie want voor de allereerste keer krijgt de Huayra een handgeschakelde versnellingsbak. Die werd speciaal voor het model ontwikkeld door Xtrac en telt zeven trappen, waarvan de eerste dog-leg-gewijs linksonder zit. De bak zit door middel van een koppeling met drie platen verbonden aan de gekende V12 van Mercedes-AMG, goed voor 864 pk en 1.100 Nm koppel. Verder pakt de Epitome uit met een iets aangepaste voorbumper, achterlichten die geïnspireerd zijn op die van de Imola-versie en een blauw kleurtje over zijn koolstofvezelkoets.

Pagani Huayra Epitome 2024

Dat is ook het enige kleurtje waarin je de Huayra Epitome ooit zal tegenkomen — als je ‘m al tegenkomt — want Pagani bouwt hier maar één exemplaar van. Of meer specifiek: dat deed zijn ‘Grandi Complicazioni’-afdeling die zich bezighoudt met personalisering. De Epitome werd dan ook gebouwd in opdracht van een trouwe klant, al is de naam die Pagani erop kleeft wel best opmerkelijk. ‘Epitome’ betekent namelijk zoveel als ‘toppunt’ of ’samenvatting’ waardoor je bijna zou gaan vermoeden dat het hierna basta is voor de Huayra… Maar Pagani kennende, is de kans groot dat we eerst nog wel een paar speciale edities te zien krijgen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws