Mercedes E 300d 4Matic Break is minst vervuilende auto ter wereld (met verbrandingsmotor)

Mercedes e-Klasse Green NCAP

De Green NCAP heeft een rist nieuwe auto's getest op hun "milieuvervuiling" en in tegenstelling tot wat je misschien denkt gaat het niet enkel over EV's. Zo hield het ook een Mercedes E 300d 4Matic Break tegen het licht en die mag zich in één klap uitroepen tot de minst vervuilende auto die de organisatie ooit heeft getest... Met verbrandingsmotor weliswaar.

Gooit de Euro NCAP auto's tegen een muur in de naam van de veiligheid, dan onderzoekt de Green NCAP auto's op verschillende ecologische factoren. Van emissies over efficiëntie tot broeikasgassen. Het zal je uiteraard niet verbazen dat elektrische auto's met twee vingers in de neus 5 sterren scoren op de test. Al maakt dat de Green NCAP niet interessant, want de instelling test ook diesel- en benzinewagens. En daar komen soms interessante resultaten naar boven.

Diesel break met vierwielaandrijving? Geen probleem groen!

Case in point: de nieuwe Mercedes E-Klasse als E 300d 4Matic Break. Een statige stationwagen met een (toegegeven tegenwoordig) 2-liter viercilinder turbodiesel van 265 pk en 550 Nm koppel die zijn kracht naar de vier wielen stuurt. Met zijn sprinttijd naar de honderd van een vlotte 6.3 seconden en een top van 250 km/u is dit een auto die je allerminst met een Toyota Prius zou vergelijken. Toch denkt de Green NCAP daar anders over.

Mercedes e-Klasse Green NCAP

Want hoewel de Duitser pover scoort op de uitstoot van broeikasgassen, was Green NCAP onder de indruk van het lage reële verbruik (onder de 6l /100 km is mogelijk) en het werk dat de ingenieus van Mercedes hebben gestoken in het beperken van emissies. Met 9,3 punten op 10 in de Clean Air Index moet deze luxueuze diesel amper elektrische auto's voor laten gaan. Het extreem minimaliseren van NOx en andere partikels maakt de viercilinder diesel voorin deze E 300d de "properste" verbrandingsmotor die Green NCAP ooit heeft getest.

Kijk, je weet weeral wat kopen voor het milieu. Want hoewel de E 300d momenteel nog niet beschkikbaar is in België, staat hij wel op de planning.

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Verslype Patrick 13:25
afbeelding van Verslype Patrick

Ik vind het fantastisch dat een concern als Mercedes de verbrandingsmotor blijft innoveren, zodat het misschien toch nog een aanvaardbaar alternatief blijft voor de beleidsmakers die denken dat alle heil moet verwacht worden van de elektrificatie. Eens de oogkleppen zullen afvallen bij deze mensen is er hoop en voor ons veelrijders/kilometervreters is zo'n wagen een zegen.

Johan Haspeslagh 08:19
afbeelding van Johan Haspeslagh

Alleen maar goeds dat Mercedes dit voor elkaar krijgt. Maar het totale plaatje mag niet vergeten worden. Qua broeikasgassen scoort hij wel dramatisch laag (5x lager dan een elektrische). Een opel mokka of Renault Austral doet het dan veel beter. We hebben maar een beperkt budget aan uitstoot om de opwarming tegen te gaan!

Rob Hoekstra 21:53
afbeelding van Rob Hoekstra

Als je een echt vergelijk wil maken moet je alles rekenen. Dus ook de fabricage van accu's en hun zware metalen en de wisseling hiervan na ca. 8 tot 10 jaar. Plus de stroom die bij openbare laadpalen nog steeds voor ca. 80% uit fossiele brandstof wordt opgewekt. Dan pas kun je een eerlijk vergelijk maken mijns inziens.

Tom Mertens 19:06
afbeelding van Tom Mertens

Mijn huidige w212 (E klasse break)
Met de 2.2 CDI motor haalt ook makkelijk minder dan 6l op echte lange ritten krijg je zelfs 5.3
En daar is geen batterij voor nodig misschien ook eens testen dan ?

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws