Volkswagen krijgt 1.2 miljard euro (!) om auto's te gaan bouwen in Amerika

Scout fabriek Zuid Carolina volkswagen

Noord-Amerika wil - in reactie op China - hét land bij uitstek worden waar EV's in elkaar worden geschroefd. Daar heeft het fors geld voor over. Zo krijgt Volkswagen 1.2 miljard euro van de staat Zuid-Carolina om er een fabriek neer te poten. Ka ching!

Hoewel je Noord-Amerika associeert met benzineslurpende pick-ups (en dat eigenlijk nog steeds het geval is), wil de Amerikaanse regering het land klaarstomen voor de elektrische revolutie. Daarbij mikt de VS vooral op het creëren van productie in eigen land om zo de invloed van andere landen buiten te houden (lees: China). Daarvoor mag er fors met geld gestrooid worden. Dat werd zopas nog maar eens duidelijk. Want Volkswagen krijgt een forse 1.2 miljard euro om een EV-fabriek in Zuid-Carolina neer te poten voor het nieuwe merk Scout. Wacht, Scout?!

Twee vliegen in één klap

Jep, Scout. Een gloednieuw EV-merk waarmee Volkswagen in één klap twee vliegen wil slaan. Enerzijds wil Volkswagen met submerk Scout af van zijn diesel-imago in de VS, anderzijds was het dé manier om serieus wat geld los te wrikken van Amerika. Daar is het Duitse concern nu wonderwel in geslaagd. Want door een rist steunmaatregelen is de geplande fabriek van 1.85 miljard dollar in Zuid-Carolina zo goed als gefinancierd... door Zuid-Carolina zelf.

Scout fabriek Zuid Carolina volkswagen

De Inflation Reduction Act zorgt al sinds de introductie in 2022 voor kopzorgen in Europa. Want plots besloot Noord-Amerika fors geld uit te delen aan bedrijven die mee wilden bouwen aan Amerika als eco-grootmacht. Waardoor Europese autoconstructeurs plots relatief goedkoop een nieuwe productiefaciliteit neer kunnen poten in de VS. Ook Audi gaat dit jaar beslissen of het al dan niet een nieuwe fabriek in de VS zal bouwen. Beslissingen die natuurlijk een impact hebben op de Europese werkgelegenheid.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws