Grootste oliemaatschappij ter wereld wil investeren in motorenafdeling Renault en Geely

Aramco Renault Geely

Met Europa's kruistocht in naam van de elektromobiel voelt olieland Saoedi-Arabië de bui al hangen. Aramco, de staatsoliemaatschappij van het land, wil mede-eigenaar worden van de verbrandingsmotoren-onderneming die Renault en Geely samen oprichten. Kwestie van nog een tijd het bestaan van verbrandingsmotoren te garanderen.

Spring even mee naar november 2022. Toen lieten giganten Geely en Renault namelijk weten samen een joint-venture op te richten die in zal staan voor de verbrandingsmotoren van beide consortiums. Met een capaciteit van maximaal 5 miljoen exemplaren per jaar moet die onderneming verbrandingsmotoren gaan leveren voor onder andere Renault, Dacia, Geely, Volvo, Lynk & Co, Proton, Nissan, en Mitsubishi. Dat klinkt Saudi Aramco, de grootste oliemaatschappij ter wereld (en tevens een staatsbedrijf van Saoedi-Arabië), alvast als muziek in de oren. Waardoor het een stukje mee in de pap wil te brokken hebben.

Investeren in zuinigheid

Hoewel de nieuwe joint-venture tussen Geely en Renault nog geen naam heeft, heeft het wel al een forse sugar daddy gevonden. Want Aramco, met zowat een kwart van de oliereserves in handen, heeft fors geld veil om mee de koers te kunnen bepalen. Hoewel er geen cijfers op worden geplakt, spreken insiders over 20% van de aandelen. De resterende 80% zou dan verdeeld worden tussen Renault en Geely.

Aramco Renault Geely

Waarom Aramco zich plots wil gaan mengen in de autosector? Het antwoord daarop hoef je niet ver te gaan zoeken natuurlijk. Het voortbestaan van de auto met verbrandingsmotor garandeert natuurlijk dat er de komende jaren nog vraag is naar het goedje dat de oliemaatschappij verkoopt. Het Saoedi-Arabisch bedrijf wil met zijn investering er naar eigen zeggen voor zorgen dat Renault en Geely over het kapitaal beschikken om een nieuwe generatie hyperzuinige motoren te kunnen bouwen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws