't Is gebeurd: Volkswagen springt terug over BMW in België! (toch in februari)

Autoverkoop belgie 2023 feb

Vorige maand werden er meer Volkswagens dan BMW's ingeschreven in ons Belgenland. Daarmee beëindigt VW een winning streak die alweer sinds november 2022 aan de gang was voor BMW. Qua totale inschrijvingen sinds de start van dit jaar blijft BMW echter op kop.

Al twee jaar lang mag BMW in België zichzelf op de borst kloppen. Want in 2021 en 2022 voerde het Duitse merk de ranglijsten aan qua inschrijvingen. Een unicum in de wereld! Want nergens, buiten ons kleine België, staat BMW op numéro 1. Dat steekt, zonder twijfel, bij dat andere Duitse merk. Want Volkswagen was jaar en dag de leider der Belgen. Volkswagen is dus uit op revanche en wist in februari 2023 alvast het tij te keren. Of ze die winst de komende maanden kunnen vasthouden?

Kleine verschillen

Om het maar meteen in bare cijfers te zeggen: in februari 2023 werden er 3.673 Volkswagens ingeschreven in België. Daarmee doet VW het een petieterige 23 stuks beter dan BMW (3.650 ex.). Met zo'n verschil ga je natuurlijk geen grote deuk maken. Dat blijkt ook uit de totaalcijfers van dit jaar tot nog toe (lees: jan-feb). In die ranglijst staat BMW nog steeds op één met 7.799 ingeschreven auto's, gevolgd door Volkswagen (6.947 ex.) en Mercedes (6.278 ex.). Een storm in een glas water zou je kunnen zeggen. Maar het was alweer sinds september 2022 geleden dat BMW niet op één stond qua maandelijkse inschrijvingen.

Autoverkoop belgie 2023 feb

Kijken we even naar onze favoriete EV-merken (enfin, die van het internet). Dan zien we dat Tesla sinds de start van het jaar 1.421 voertuigen inschreef (plaats 18), Polestar moet genoegen nemen met amper 226 voertuigen en zakt daardoor verder weg in de ranglijsten (plaats 32). Zustermerk Lynk&Co dat abonnementsauto's verhuurt doet het zelfs stukken beter met 452 exemplaren. Daarmee steekt de "Netflix voor auto's" merken voorbij zoals DS, Alfa Romeo, MG en Honda. Toch iets om over na te denken. Het kersverse BYD moet genoegen nemen met 70 ingeschreven auto's sinds de start van het jaar (plaats 37). Waardoor de aanval met Tesla nog niet meteen geopend lijkt.

Stilaan uit het slop

Hoewel wat voorbarig lijkt het er op dat 2023 het jaar wordt waarin de autosector wat uit het slop kruipt. Net als in januari behaalde de markt zijn beste februarimaand van de afgelopen drie jaar. Met 39.883 inschrijvingen bedraagt de maandelijkse stijging +23,9% ten opzichte van de resultaten van februari 2022. Wie daarvoor de vinger wijst naar de bedrijfsmarkt haalt best een tweede vinger boven. Want zowel de bedrijfsmarkt (+30.8%) als de privémarkt (+13.5%) noteren een stijging. In de eerste twee maanden van het jaar 2023 laat de markt voor nieuwe personenwagens een verbetering zien van +20,5% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Wij zijn alvast benieuwd of er de komende maanden sprake zal zijn van het saloneffect!

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws