Chinese automerken kopen eigen schepen om export naar Europa te garanderen

BYD belgie info

De Chinese auto-industrie is niet meer te stuiten en dat laat zich ook merken in exportcijfers. Om die export naar andere continenten te garanderen hebben zowel BYD als SAIC eigen vrachtschepen besteld. Een miljardeninvestering die boekdelen spreekt.

Een aardverschuiving van wereldniveau: want hoewel Japan en Duitsland jarenlang de twee grootste exportlanden waren in de autosector, heeft China in 2022 officieel Duitsland voorbij gestoken. Of anders gezegd: China is stilaan op weg om het grootste exportland van auto's te worden. Niet gek als je weet dat merken zoals Polestar, Tesla, BYD, MG, BMW en Volvo en masse auto's produceren in China. Hoewel er duidelijk geen productieproblemen zijn in China, zijn er wel transportproblemen. Waardoor twee Chinese giganten het hef in eigen handen nemen.

Een handvol boten graag

Volgens Automotive News Europa hebben zowel BYD als SAIC (het moederbedrijf van onder andere MG) afzonderlijk grote orders gemaakt voor de productie van een roedel gigantische transpotboten. BYD zou alvast 6 nieuwe boten hebben besteld met een draagcapaciteit van 7.700 auto's per boot, terwijl SAIC een order uit heeft staan voor 7 boten met een cappaciteit van 8.900 auto's.

BYD belgie info

Beide merken investeren hierdoor gezamenlijk bijna een miljard euro en nemen daardoor een forse gok, want de boten zullen pas binnen enkele jaren operationeel zijn. Toch lijkt de gok niet helemaal buiten proportie, want zowat alle boten en treinen die auto's transporteren vanuit China zitten zo goed als volboekt. Tesla-CEO Elon Musk ging zelfs zo ver door te zeggen dat de cijfers van het derde kwartaal niet getemperd werden door de productie in China maar wel door de mogelijkheid om de auto's uit China te krijgen.

Door een forse toename in exportruimte zouden merken zoals BYD en SAIC niet enkel zelf meer auto's kunnen transporteren maar tegen (riante bedragen) ook concurrerende merken mee over zee nemen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws