Officieel: Drako Dragon is 2.000 pk sterke, elektrische hyper-SUV (2022)

Drako Dragon 2022

Het Amerikaanse Drako Motors heeft zijn eerste volledig eigen ontwikkelde model klaar, en dat kan meteen al tellen. Of toch tenminste tot 2.000, want zoveel pk’s hoesten de vier elektromotoren van de Dragon op. Daarmee is is hij op slag de krachtigste productie-SUV ter wereld, voor zover dat tegenwoordig nog iets wil zeggen.

Heb je nog nooit van Drako Motors gehoord, dan nemen we je dat niet kwalijk. Tot voor kort hield de kleine Amerikaanse fabrikant zich namelijk uitsluitend bezig met het ombouwen van de al even zeldzame Karma Revero naar de Drako GTE, een EV met alvast 1.217 pk. Dat vonden ze in Amerika blijkbaar toch maar wat pover, en daarom ontwikkelden ze hun tweede model volledig zelf.

Beste van twee deuren

Het resultaat is deze Dragon, en die neemt de vorm aan van een soort driedeurs coupé-SUV. Drako haalt dan wel het maximum uit dat beperkte aantal deuren, want de exemplaren op de flanken van de Dragon zijn vleugeldeuren die toegang bieden tot zowel de voorste als de achterste zitplaatsen. Los van die twee uitspattingen komt het design verrassend volwassen en zelfs knap voor de dag, en dat geldt ook voor het interieur. Daar wordt het merendeel van de functies namelijk bediend door middel van een enorm aanraakscherm van 17,1 inch groot, terwijl het stuurwiel Ferrari-gewijs over draaiknopjes beschikt om de aandrijflijn te bedienen.

Drako Dragon 2022

Die aandrijflijn is natuurlijk de belangrijkste reden waarom deze Drako op onze nieuwspagina prijkt, want de SUV krijgt ongelofelijk veel kracht. Die wordt geleverd door vier elektromotoren — eentje per wiel dus — waardoor de Dragon in totaal over 2.000 pk beschikt. Dat vermogen katapulteert de 2.250 kilogram zware EV naar de Amerikaanse 60 mph (net geen 100 km/u) in amper 1,9 seconden, waarna hij doorgaat tot een voorlopig niet gedefinieerde topsnelheid van “meer dan 322 km/u”. Dat alles maakt er volgens Drako zelf de krachtigste, snelste productie-SUV ter wereld van.

Kibbelen om records

Hoe snel hij ook mag zijn, een elektrische SUV is maar zoveel waard als zijn rijbereik ook wat bruikbaar is. Ook op dat vlak zou de Dragon goed in elkaar zitten, al blijven zijn ontwikkelaars nog wat karig met de precieze specificaties. Zo beloven ze wel een actieradius van omgerekend 675 kilometer, maar verklappen ze niet uit wat voor accu ze die halen. Wat er ook onder de vloer ligt, het zou een ongeziene snellaadcapaciteit van 500 kW hebben. Daarmee moet de Dragon terug naar 80% capaciteit geladen kunnen worden in 10 minuten, wat volgens Drako even veel tijd is als het voltanken van een benzinewagen. Dat is natuurlijk lekker vlot, al vragen wij ons af met wat voor een enorme benzinetanks die Amerikanen daar anders rondrijden.

Drako Dragon 2022

Daar houden de indrukwekkende cijfers natuurlijk nog niet op, want we hebben het nog niet over de prijs gehad. Drako verkoopt deze Dragon namelijk voor 290.000 dollar, omgerekend net geen 280.000 euro. Dat is een flinke som geld, al kunnen we ons voorstellen dat iemand dat wel over heeft voor de krachtigste SUV ter wereld. De vraag blijft natuurlijk hoelang de Dragon die titel zal behouden, want het lijkt steeds makkelijker te worden voor EV’s om dergelijke records op hun naam te zetten. Zo is de Lotus Evija voorlopig nog de krachtigste auto op de markt, op de voet gevolgd door de Rimac Nevera die trouwens wel de snelste EV ter wereld is. Lucid mikt dan weer op het record van de SUV met het grootste rijbereik, en laat ons eerlijk zijn: is dat stiekem niet veel relevanter?

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws