Mercedes en Rivian gaan samen elektrische bestelbussen maken voor Europa

Mercedes Rivian

Autogigant Mercedes en Amerikaanse start-up Rivian slaan in de handen in elkaar voor een nieuwe generatie elektrische busjes voor de Europese markt.

Kosten besparen waar mogelijk, want de ontwikkeling van elektrische voertuigen kost handenvol geld. Een slimme manier om die ontwikkeling wat goedkoper te maken is door in zee te gaan met een andere partner. Mercedes kruipt nu het bed in met Rivian, een Amerikaanse start-up die nog maar net haar eerste - en gelauwerde - elektrische pick-up heeft gelanceerd, de R1T.

2 nieuwe busjes

Beide merken zullen samenwerken om twee nieuwe elektrische busjes op de Europese markt te brengen. Die zullen gebouwd worden op twee verschillende platforms. Enerzijds het VAN.EA-platform van Mercedes en anderzijds het RLV-platform van Rivian. We kunnen dan ook aannemen dat de twee bestelwagens verschillende dimensies zullen hebben. Denk Mercedes Vito en Mercedes Sprinter.

Mercedes Rivian

Heel veel info wordt er verder niet vrijgegeven. Al is dat niet zo heel gek om dat de juridische afdelingen van beide bedrijven de kleine lettertjes van de samenwerking aan het uitwerken zijn. Worden er geen al te grote struikelblokken gevonden, dan zullen beide bedrijven fors investeren in een niet nader genoemde Mercedes-fabriek in Europa om er een EV-faciliteit van te maken.

Goed nieuws voor Rivian

De potentiële samenwerking met Mercedes is een grote deal voor Rivian. De nieuwe elektrische autobouwer mag dan wel een verkoopsucces hebben in Amerika met haar R1T pick-up, het worstelt tegelijkertijd met de financiële kant van auto's verkopen. Zo wordt volgens insiders elke R1T met verlies verkocht. Geen gezond financieel model voor een bedrijf natuurlijk.

Mercedes Rivian

Door de samenwerking met Mercedes krijgt Rivian niet enkel internationale herkenning, het krijgt potentieel ook de nodige financiële ademruimte. Want het is niet ongebruikelijk dat bij een samenwerking van dit kaliber één van de twee partners zich voor een deel inkoopt.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws