Officieel: Ariel Hipercar is EV sportwagen met 1.180 pk (2022)

Ariel Hipercar info

Britse sportwagenbouwer Ariel heeft een nieuw broertje voor de Atom en Nomad onthuld. Die luistert momenteel naar de naam "Hipercar", is volstrekt elektrisch en heeft 1.180 pk ter beschikking. De looks... die zijn misschien niet naar ieders smaak.

Hoewel Ariel al sinds 2000 sportwagens in elkaar schroeft, kan je bezwaarlijk zeggen dat het bedrijf ooit al één carrosserie heeft gebouwd. Want haar huidige line-up (Ariel en Nomad) maken gebruik van een zogenaamd exoskelet. Voor de nieuwste Ariel van het gamma was het echter tijd voor een "échte" carrosserie. Maak kennis met de High Performance Carbon Reduction. Ofte "Hipercar" voor de vrienden.

Batmobile

Die Hippercar is visueel alvast een Batmobile geworden die wat te lang in de zon heeft gestaan. De proporties zijn compact en de vleugels zijn omnipresent. Ariel is er fier op dat het design vooral functie volgt. Want elke sleuf, spoiler en stukje carrosserie is functioneel. Dat je daardoor niet per se een mooie sportwagen bouwt, dat bewijst het merk ook in één klap.

Ariel Hipercar info

Nu goed, bij Ariel draait het natuurlijk vooral rond performance. En daar heeft deze Hipercar geen gebrek aan. Straffer nog, in de basis is dit een volstrekt elektrische auto. Zo krijgt elk aangedreven wiel (je kan kiezen tussen achterwiel- of vierwielaandrijving) een elektromotor die Ariel gaat halen bij een Britse start-up die elektrische bussen wil maken. Jep, busmotoren in deze Ariel! Nu goed, ga je voor de vierwielaangedreven variant, dan krijg je wel zo maar even 1.180 pk ter beschikking. Als je dan weet dat deze Hipercar "maar" 1.5 ton weegt... dan kan je er donders op gaan dat dit ding als een speer vooruit wil gaan.

Turbine range extender

De cijfers liegen er dan ook niet om. Ariel spreekt van een sprint naar de honderd van rond de 2 seconden en zegt dat het mits aanpassing aan de software onder die 2 seconden moet kunnen geraken. Aan bekende toeleveranciers eveneens geen gebrek. Zo zorgt Cosworth voor de 62 kWH accu die de Hipercar moet zegenen met een range van zo'n 240 km. AP Racing levert de remmen, terwijl Bilstein zich mag ontfermen over de dempers. De ophanging bestaan dan weer uit dubbele draagarmen met een ongelijke lengte. Benieuwd hoe dat rijdt.

Ariel Hipercar info

Tenslotte moeten we het ook nog even hebben over Ariels oplossing voor trackday-verslaafden. Want we weten allemaal dat op circuit de peut snel uit zo'n elektrische auto is en dat je niet snel terug volgetankt bent. Ariel heeft de oplossing gevonden in een turbinemotor van Cosworth. Die draait aan een vlotte 110.000 toeren per minuut en wekt daarmee 47 pk (en bij uitbreiding: energie) op om te zorgen dat de Hipercar niet stil kan vallen. In theorie natuurlijk. Momenteel is deze Hipercar nog een prototype (de naam kan zelfs nog veranderen), de prijs van het uiteindelijke productiemodel zou onder het miljoen pond (1.16 miljoen euro) moeten kruipen. Daar koop je veel ander spul voor natuurlijk...

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws