Officieel: Alpina B4 Gran Coupe is 495 pk sterk plaatje (2022)

BMW Alpina B4 Gran Coupe 2022

Alpina, het tegenwoordig Duitse submerk van BMW, heeft het doek getrokken van haar B4 Gran Coupe. Die mag je gerust zien als een BMW M440i Gran Coupe met een toefje extra luxe... en vermogen. 495 pk om precies te zijn. Zei daar iemand "M4 Gran Coupe"?

Hoewel Alpina decennialang auto's onder eigen naam creëerde, maakt het Duitse merk uit Buchloe voortaan deel uit van BMW. Daarmee komt een vrij ingewikkelde periode in de geschiedenis van het merk ten einde. Zo was Alpina officieel geen tuner maar nam het wel steevast productiemodellen van BMW als basis. Daarnaast bouwde het ook niet al haar eigen modellen meer, want bepaalde exemplaren rolden gewoon van de band bij BMW. Voortaan is Alpina dus BMW, net zoals de M-Divisie dat is. En deze B4 Gran Coupe mag je daardoor zien als de eerste Alpina onder BMW-vlag.

Op wens van de klant

Toegegeven, de kans is groot dat deze B4 GC al in ontwikkeling was vóór BMW en Alpina een handtekening onder de overname hadden gezet. Maar officieel mogen we dus zeggen dat dit het eerste product is na de overname. De B4 GC is alvast geen verrassing geworden. Alpina neemt een M440i xDrive Gran Coupe en maakt 'm net wat sneller, luxueuzer en opvallender. Visueel uit zich dat via een subtiele bodykit die wordt aangevuld met vier einddempers en - desgewenst - Alpina-striping. De 20-duims multispaakvelgen zijn een moderne interpretatie van de velgen die Alpina al sinds haar beginjaren gebruikt.

BMW Alpina B4 Gran Coupe 2022

Het interieur valt dan weer à la tête du client samen te stellen. Het exemplaar op de persplaatjes toont een fraai bruin lederen interieur én een cijferplaatje op de middentunnel. Alpina strooit verder nog subtiel met haar logo's op het stuurwiel én in de digitale cockpit van de 4 Reeks Gran Coupe.

"M4 Gran Coupe"

Hoewel Alpina vaak vaag blijft over welke donorwagen ze in de basis gebruiken mag je er gerust van uit gaan dat voor deze B4 een M440i xDrive werd gebruikt. Van die auto neemt de B4 de 374 pk sterker zes-in-lijn benzine over en pompt het vermogen op tot 495 pk en een stevige 730 Nm koppel. Cijfers waarmee deze B4 mooi tussen een M3/M4 en M3/M4 Competition valt. De kracht wordt standaard via een 8-trapsautomaat naar de vier wielen gestuurd waardoor een sprint naar de honderd amper 3.7 seconden in beslag zal nemen. De topsnelheid piekt dan weer op een stevige 301 km/u.

BMW Alpina B4 Gran Coupe 2022

Naast meer vermogen keek Alpina ook nog eens kritisch naar de ophanging. Zo paste het haar eigen sausje toe onderhuids voor een meer dynamisch rijgedrag, zonder een impact te hebben op het comfort. Voor het rubber rond de velgen koos Alpina voor een setje Pirelli's P Zero. Die werden specifiek voor deze Alpina ontwikkeld en krijgen fabriekscode "ALP" mee. Met een (Duitse) basisprijs van 91.800 euro is deze B4 een vlotte 22.000 euro duurder dan een BMW M440i xDrive Gran Coupe. Al heb je dan wel een verzamelobject in handen.

BMW Alpina B4 Gran Coupe 2022

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws