
Fiat heeft er weer een busje bij, en die tilt een vertrouwde verpakking naar een hoger niveau. Ook zijn naam klinkt bekend in de oren, maar dan met een kleine toevoeging. De E-Ulysse komt er namelijk uitsluitend met een elektrische aandrijflijn.
We nemen je mee naar het jaar 1994, want toen lijkt er een accurate voorspelling te zijn gemaakt. Fiat lanceerde in dat jaar namelijk de eerste generatie van de Ulysse, en dat was een flinke MPV op een basis die niet alleen gedeeld werd met Lancia maar ook met het toen nog afgezonderde PSA van Citroën en Peugeot. 28 jaar later zeilen al deze merken samen onder de Stellantis-vlag en krijgen we opnieuw een Ulysse te zien. Die deelt dan ook zijn basis met modellen van onder andere Peugeot en Citroën, en neemt de vorm van een zuiver elektrische bus aan.
Laden als een (bestel)bus
Zo krijgt die E-Ulysse een elektromotor met 136 pk en 260 Nm koppel op de vooras, waarmee hij een topsnelheid van 130 km/u moet bereiken. Je krijgt er de keuze uit twee accupakketten, eentje van 50 en eentje van 75 kWh groot. Met die laatste batterij zou je zo’n 330 kilometer uit de bus moeten halen. Eens je terug aan de stekker moet kan de Fiat snelladen tot 100 kW, waarmee je accu terug voor 80 procent vol is in zo’n 45 minuten.

De E-Ulysse komt er in twee lengtes: hij is ofwel 4,95 meter ofwel 5,3 meter lang. Ook het interieur komt er in twee smaakjes, afhankelijk van hoeveel zitplaatsen je achterin kwijt wil. Zo is er een versie met zeven zitplaatsen die de bijnaam “Living Room” kreeg, en waarvan je de stoelen en tafeltjes in 16 verschillende configuraties kan opstellen. Daarnaast is er een achtpersoons versie onder de noemer ‘Shuttle’, die je op 12 manieren kan opstellen. Neem je alle stoelen weg, dan ontstaat een bestelwagen met een laadruimte van 4.200 tot 4.900 liter.
Sturen als een auto
Fiat belooft desondanks dat zijn E-Ulysse zo gemakkelijk te besturen is als een gewone auto, en staaft die redenering met een breed scala aan veiligheidssystemen. Zo krijgt het elektrische busje onder andere verkeersbordherkenning, een rijstrookassistent en dodehoeksensoren. Bovendien biedt de standaardversie meteen een mooie uitrusting met 17-inchvelgen en automatische airconditioning in die zones. De ‘Lounge’-topversie vult die aan met lederen bekleding, infotainment met smartphoneconnectiviteit en een automatische achterklep, inclusief apart openend raampaneeltje.

Prijzen voor de E-Ulysse zijn op dit moment nog niet gekend, maar op basis van zijn elektrische soortgenoten bij Opel, Peugeot en Citroën verwachten we een basisprijs van net boven de 50.000 euro. leveringen starten midden dit jaar, al moeten we in België waarschijnlijk iets langer wachten. Wil je toch liever een bus met verbrandingsmotor, dan kan je bij Fiat trouwens nog terecht voor een nagenoeg identieke — maar wel iets meer spartaanse — Scudo.
Recente reacties
Toyota Yaris krijgt meer hybridekracht na modeljaarupdate (2023)
Waar lees je dat die meer zou verbruiken?
Door Joram 10 uur geleden
Officieel: Citroën C5 Aircross krijgt nieuwe, stekkerloze hybrideversie (2023)
Einde van de 1,2 Pure Pech distributieriem ?
Door Van Dieren Chris 16 uur geleden
Toyota Yaris krijgt meer hybridekracht na modeljaarupdate (2023)
waarom zou de 130 pk versie meer verbruiken,? tis de electromotor die de pk 's levert, sportiever...
Door luc luppens 1 dag geleden
Fiat Topolino wordt elektrische brommobiel om voor te smelten (2023)
Ik dacht al dat ik die naam van ergens kende, het is de Italiaanse naam voor Mickey Mouse. En...
Door John 1 dag geleden