Morgan Plus 8 keert (even) terug als extra krachtige GTR (2021)

Morgan Plus 8 GTR 2021

De Morgan Plus 8 is terug — en we kunnen in één adem vermelden dat hij alweer weg is. Morgan heeft het model namelijk even nieuw leven in geblazen met 9 nog sterkere GTR-exemplaren, maar die 9 zijn inmiddels alweer allemaal verkocht.

De eeuwig klassieke Plus 8 ligt nog vers in het geheugen. De Morgan met achtcilinder kende ruwweg twee generaties, eentje die liep van 1968 tot 2004 en een gemoderniseerd model dat tussen 2012 en 2018 van de band rolde. Het is die laatste die ze in Worcestershire even vanonder het stof haalden om te verwennen met een nog sterkere motor.

Krachtigste Morgan ooit

Voor de gelegenheid werd de atmosferische 4.8-liter V8-motor, uit de rekken van BMW, opgevoerd tot een vermogen van 375 pk. Dat maakt hem nog sterker dan de standaard-Plus 8, die tot 2018 geproduceerd werd en 362 pk combineerde met een leeggewicht van amper 1.100 kilogram. Zo neemt deze Plus 8 GTR de eretitel op zich van ‘krachtigste Morgan ooit’ en — dat denken we toch — misschien ook wel die van ‘krachtigste auto met een deels houten frame ooit’.

Morgan Plus 8 GTR 2021 achterkant

Uiterlijk krijgt de GTR twee kannonslopen van uitlaten mee, maar verder zal elk van de 9 exemplaren volledig gepersonaliseerd worden volgens de smaak van de koper. De Plus 8 die we hier te zien krijgen is de eerste afgewerkte auto en die kreeg vijfspaaksvelgen met één centrale wielmoer, een hardtop en een lichtblauwe laklaag die doet denken aan de Plus 8 Big Blue-racewagen van de jaren ’90.

Meer dan deze 9 GTR’s moeten we trouwens niet verwachten: Morgan kon ze enkel produceren omdat ze toevallig ergens in een donker hoekje van hun fabriek nog een paar originele Plus 8-chassis gevonden hadden. Technisch gezien gaat het hier dus om een soort continuation car à la Jaguar C-Type.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws