Toyota Yaris Cross kent zijn prijs (2021)

Toyota Yaris Cross 2021 vooraan

De eerste beelden van de Yaris Cross dateren inmiddels van 2020 maar op meer details was het nog even wachten. Toyota geeft nu alle informatie over zijn kleinste SUV prijs, inclusief hoeveel hij moet kosten.

Een merk verdient tegenwoordig zijn brood met crossovers en SUV’s, en al helemaal met de kleinste exemplaren. Net dat ontbrak nog in het gamma van Toyota: onder de RAV4 en de C-HR was er bij hen geen hoogpotige te vinden. Tot nu, want de Yaris Cross is er om die leegte te vullen.

Meer dan een Yaris-crossover

Neem die naam echter niet te letterlijk, want de Yaris Cross heeft uiterlijk maar weinig gemeenschappelijk met de reguliere Yaris. Zo is de SUV 9 cm hoger, 2 cm breder en maar liefst 24 cm langer dan de Yaris hatchback. Enkel de wielbasis bleef behouden zodat ook de Yaris Cross een stadsvriendelijke draaicirkel biedt.

Toyota Yaris Cross 2021 bovenaan

Onderhuids is het echter een ander verhaal: beide auto’s staan op hetzelfde GA-B-platform en delen dus ook heel wat technologie. Zo is de Yaris Cross - net als zijn bijna-naamgenoot - verkrijgbaar met ofwel een 1.5-liter benzinemotor ofwel een hybride-aandrijflijn op basis van datzelfde driecilinderblokje. De benzineversie is daarbij goed voor 125 pk terwijl de hybridewagen 116 pk produceert.

Tot drie elektromotoren

De Yaris Cross Hybrid is misschien wel de opvallendste uit het aanbod, want zelfladende hybrides zijn in dit segment maar dun bezaaid. Net als de reguliere Yaris krijgt de geëlektrificeerde versie van de Cross een elektromotor die de vooras van stroom kan voorzien en nog een extra elektromotor/generator op de verbrandingsmotor. De auto laadt zijn lithium-ionbatterij voornamelijk op met geregenereerde rem- en rolenergie zodat er verder geen stekker aan te pas hoeft te komen. Zo weet hij het verbruik flink te beperken: WLTP-cijfers geven een gemiddelde aan tussen 4,4 en 5,1 l/100 km. De hybrideversie van de Yaris Cross heeft daarnaast nog een extra troef achter de hand, want hij is ook verkrijgbaar met een derde elektromotortje op de achteras voor vierwielaandrijving.

Toyota Yaris Cross 2021 dashboard

De prijs hangt uiteraard af van welke Yaris Cross je kiest en hoeveel (elektro)motoren je erin wil. De benzineversie plaats je al op je oprit vanaf 23.000 euro—zo’n 4.000 euro meer dan de goedkoopste Yaris hatchback. Voor een Hybrid moet je minstens 25.430 euro neertellen. Wil je echter vierwielaandrijving, dan zal je wat dieper in de buidel moeten tasten. De voordeligste Yaris Cross AWD kost namelijk 34.680 euro maar biedt dan wel meteen wat meer uitrusting.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws