Ook Mercedes versnelt: tegen 2030 volledig elektrisch

Mercedes elektrisch 2030

De Duitse constructeur Mercedes is de volgende in het rijtje van merken die tegen het einde van dit decennium alleen nog volledig elektrisch door het leven willen gaan. Ambitieuze plannen, die Stuttgart zelf al meteen countert door te zeggen: “waar de marktsituatie het toelaat”.

Mercedes-CEO Ola Källenius mocht zijn eigen plannen meteen al scherper stellen. Tot voor kort mikte Mercedes immers op 2039 om alleen nog uitstootvrije auto’s op de markt te brengen. “Maar de shift naar elektrische auto’s verloopt steeds sneller, vooral in het luxesegment waar Mercedes thuishoort”, erkent Källenius. Daarom investeert het Duitse merk tussen 2022 en 2030 meer dan 40 miljard euro in de elektrische auto.

Voorzichtige plannen

Vanaf volgend jaar wil Mercedes in elk segment een elektrische auto kunnen aanbieden. Vanaf 2025 wordt elk nieuwe platform per definitie volledig elektrisch, en moeten klanten voor elke Mercedes ook een elektrisch alternatief kunnen kiezen. Tegen 2030 wil Mercedes dan in principe alleen nog elektrisch verder. “In principe”, want het voegt er in één adem aan toe dat die plannen alleen gelden “waar de marktsituatie het toelaat”. Zonder verder in details te treden.

Flinke investeringen

Alleszins omvat de miljardeninvestering drie nieuwe elektrische platformen, die in 2025 klaar moeten zijn. Het MB.EA-platform omvat alles van middelgrote tot grote passagiersvoertuigen, het AMG.EA-platform mikt op de Mercedes-AMG-modellen, en het VAN.EA-platform op lichte bedrijfsvoertuigen. Daarnaast heeft Mercedes nog budget voor de Britse elektromotorfabrikant Yasa, voor acht ‘gigafabrieken’ voor de productie van batterijen bovenop de bestaande plannen voor negen batterijfabrieken.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws