Volkswagen en Griekenland creëren "EV-eiland"

VW Greece EV island

Griekenland investeert samen met Volkswagen 10 miljoen euro in het bergachtige eiland Astypalea om het eiland op groene stroom te krijgen. Via windturbines en zonnepanelen willen ze er voor zorgen dat het eiland genoeg energie op wekt om de inwoners en daarbij horende EV's van stroom te voorzien. Het EV-eiland is geboren!

Als de gehele wereld over schakelt op EV's, waar halen we dan al die stroom vandaan? Het is ook een vraag die regeringen en autobouwers wakker houdt. Volkswagen heeft samen met Griekenland besloten een testcase op poten te zetten. Proefkonijn van dienst is Astypalea, een klein bergachtig eiland in de Middellandse zee dat net een peulenschil kleiner is dan de stad Hasselt. Het merendeel van de wegen is er onverhard maar de stranden zijn een graag geziene plek voor vakantiegangers.

EV-island

De missie van Griekenland (en Volkswagen)? Kijken hoe zelfvoorzienend ze het eiland krijgen met groene stroom. Initieel zal de lokale regering tegen 2023 een zonnepark van 3 megawatt/uur installeren dat energieoverschotten kan sturen naar een accusysteem van 7 MWh. Daarmee zou meer dan de helft van de energievraag op het eiland kunnen bestaan uit zonne-energie én kan de gehele vloot EV's van de lokale overheid op zonnekracht rijden. Tegen 2026 zouden er nog windturbines geplaatst kunnen worden om zo 80% van de benodigde energie te halen uit groene stroom.

VW Greece EV island

Hedno, de beheerder van het Griekse elektriciteitsdistributienetwerk zal ook 12 oplaadstations voor EV's neerpoten op het eiland. De bedoeling is om zo - samen met een overheidspremie - de lokale bevolking massaal in de EV te krijgen. Momenteel zijn er zo'n 1.500 auto's op het eiland die vooral - zoals dat van oudsher hoort op een Grieks eiland - oud, versleten en gedeukt zijn. Volkswagen heeft het plan om die auto's stelselmatig om te wisselen naar de ID.3, ID.4, ABT e-Transporter en Seat Scooters. Griekenland geeft dan weer een premie voor wie zijn huidige auto wil ombouwen naar een EV.

Het project, met een prijskaartje van 10 miljoen euro, moet dienen om te kijken of het omvormen van eilanden/ steden/ gemeenten naar groene zones mogelijk is op grote schaal. Het Griekse EV-eiland, het klinkt bijna als een utopie.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws