Meer dan helft nieuwe auto's in Noorwegen was elektrisch in 2020

In België is er nog wat werk aan de winkel maar in Noorwegen lijkt de omslag naar elektrisch helemaal ingezet. Meer dan de helft wagens die vorig jaar werden ingeschreven waren elektrisch.

De elektrische auto had in 2020 in Noorwegen een marktaandeel van 54,3 procent, tegenover 42,4 procent in 2019. In december werd nog een record gebroken toen 66 procent van de ingeschreven wagens elektrisch was.

vier toppers

Het is dan niet verwonderlijk te zien dat de top-4 van de bestverkochte modellen elektrisch was. De Audi e-tron ging het beste over de toonbank, gevolgd door de Tesla Model 3, de Volkswagen ID.3 en de Nissan LEAF. De Volkswagen Golf vervolledigde de top-5. Of daar veel plug-in versies van verkocht werden is niet af te leiden uit de verkoopcijfers.

elektropolitiek

Noorwegen is al jaren pionier op vlak van elektrische voertuigen en duurzaam beleid. Kopers van elektrische auto's genieten voordelen ten opzichte van kopers van wagens op fossiele brandstoffen. Zo krijgen ze belastingsvoordeel, mogen ze gebruik maken van busbanen en betalen ze minder voor tolwegen. Het land wil tegen 2025 nul uitstoot aan emissies bereiken. Noorwegen kan de prijs van elektriciteit laag houden omdat ze zelf veel elektriciteit opwekt uit waterkrachtcentrales.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws