Michelin loopt leeg: bedrijf schrapt 2.300 banen

Het jaar 2021 kent geen goede start voor de werknemers van bandenfabrikant Michelin. De Franse groep maakte bekend in het thuisland 2.300 banen te schrappen.

De afslanking bij Michelin komt er naar eigen zeggen om de competitiviteit per jaar tot 5 procent te verhogen. Michelin moest een terugval van 78 procent slikken in 2020, hoewel de weegschaal in het eerste semester van vorig jaar nog positieve cijfers aan gaf. Natuurlijk gooide de pandemie hier roet in het eten. Michelin verwacht alvast dat tegen 2024 60 procent van de mensen die moeten vertrekken ofwel met pensioen gegaan zijn, ofwel vrijwillig afgevloeid zijn.

moeilijke herstructureringen

Het is niet de eerste herstructurering bij het Franse bandenbedrijf dat 21.000 werknemers telt. Ook in 2017 moesten al 1.500 werknemers op zoek naar een andere job.

Michelin zegt alvast te willen werken aan de creatie van nieuwe jobs. Zo zou het haar activiteiten op verschillende andere domeinen willen uitbreiden. Op welke site hoeveel mensen precies zullen moeten vertrekken wordt in de komende maanden duidelijk. Het bedrijf geeft aan snel de onderhandelingen te willen opstarten met de vakbonden.

niet-competitief

Die vakbonden hebben alvast een andere verklaring voor de ontslagen bij Michelin. Zij wijzen de niet-marktconforme prijzen en onaangepaste producten aan als de grote boosdoener. Ook wordt de Europese markt overspoeld door Aziatische bandenmerken nadat Amerika de import van Aziatische banden aan hoge taksen onderwierp en zo aan banden werd gelegd. In het begin zat de kwaliteit een stuk onder die van Michelin, dat zich steeds als 'premium'-banden profileert, maar tegenwoordig is die kwaliteit een stuk beter. Ook de stagnatie van de wereldeconomie zorgt voor minder vrachtverkeer en minder slijtage aan banden.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws