Officieel: Rolls-Royce toont tweede generatie Ghost (2020)

Rolls-Royce Ghost (2020)

Elf jaar heeft de vorige generatie Ghost rondgereden op onze wegen. De 'kleine' Rolls lijkt dan ook niet snel te verouderen. Toch komt er vandaag een nieuw model,dat heel herkenbaar voor de dag komt.

Hoewel de nieuwe Ghost lijkt alsof hij gewoon een facelift-versie is van de eerste generatie, gaat het toch om een volledig nieuw model. Rolls-Royce nam het aluminium platform van de Phantom en de Cullinan en kortte dat een stukje in. Daarmee wordt de basis kleiner dan voorheen, toen Rolls-Royce nog het aangepaste platform van de BMW 7 Reeks als basis had. In tegenstelling tot het kleinere platform is de totale lengte van de wagen wel met 8,9 centimeter gegroeid tot 5,55 meter. Ook in de breedte doet deze nieuwe Ghost er nog eens 3 centimeter bij.

Rolls-Royce Ghost (2020)

De looks die hebben nog altijd wat weg van de vorige generatie. Al zijn de koplampen hun scherpe randen verloren en krijgen ze er een LED-signatuur voor in de plaats, en hebben ook de achterlichten nieuwe afgeronde vormen. Ook de voorbumper krijgt een agressiever voorkomen, waarbij de designers het massieve van de wagen goed weten camoufleren. Ook de grille krijgt trouwens LED-randverlichting, al is dat een pak meer gedistingeerd dan bij moedermerk BMW.

fifty-fifty

Is de BMW-geur verdwenen uit de basis van de Ghost, toch is hij nog altijd aanwezig in de vorm van de motor. De 6,75-liter V12 is de motor die de Ghost aandrijft. Je kent hem al, want hij zorgt ook voor de aandrijving in de Cullinan en Phantom. In de Ghost is de twin-turbo motor goed voor 572 pk en 850 Nm, waarbij het volledige koppel al vanaf 1.600 toeren beschikbaar is. Rolls-Royce positioneert de motor net achter de vooras, zodat de gewichtsverdeling van de Ghost op een uitgebalanceerde 50/50-verhouding uitkomt.

Rolls-Royce Ghost (2020)

Niet dat je zult gaan racen met de Rolls, en je daarom die perfecte balans nodig hebt. Het zorgt voor de nodige rust en comfort bij het rijden. Over dat comfort wil Rolls-Royce nog wat zeggen: ze stopten zowat 100 kilogram aan geluidsisolatie in de wagen. Sprak daar nog iemand over gewichtsbesparing, de afgelopen jaren? Verder rust Rolls-Royce de Ghost nog uit met een Satellite Aided Transmission system, waarbij GPS-data wordt gebruikt om de volgende bocht te compenseren in het rijgedrag. Vierwielsturing zorgt er dan weer voor dat je het gevaarte makkelijker door die bocht gestuurd krijgt.

Rolls-Royce Ghost (2020)

Nog wat comfortitems? Wat dacht je van de elektrisch openende en sluitende deuren? Even aan de deurhendel trekken als je in de wagen zit en de deur vouwt elektrisch open, tot je de hendel loslaat. Even op het knopje duwen en de deur sluit zonder jouw extra duwtje.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws