Opmerkelijk: Volvo zag vorige maand verkoopgroei in China

Volvo verkoop China april 2020 corona

Terwijl in India vorige maand geen enkele auto werd verkocht en in België de inschrijvingen terugvielen met 90%, noteert Volvo in China een verkoopgroei tegenover april 2019. Een belangrijk precedent voor de autosector.

We schreven het al eerder en we zeggen het nog eens: Volvo mag je gerust zien als de glazen bol die zegt wat er de komende maanden gaat gebeuren voor de Europese auto-industrie. Want dankzij de nauwe banden met China (lees: Chinese ouders (Geely) en merendeel van de verkoop op Chinese markt), loopt het Zweedse merk enkele maanden voor op de meeste Europese automerken. Simpelweg omdat het bedrijf veel sneller met de verregaande gevolgen van het Corona-virus werd geconfronteerd. Goed nieuws alvast: want in China verkocht Volvo vorige maand meer auto's dan tegenover april 2019.

Onbekende variabele

Dat is frappant. Want nu de verkoop- en inschrijvingscijfers over de gehele wereld naar boven komen blijkt dat de autoverkoop in vrije val is. -90% in België en in Iran werd vorige maand zelfs geen enkele (!) auto verkocht. In China is het "gewone" leven echter al enkele weken terug opgestart. Dat laat zich ook merken in verkoopcijfers. Zo verkocht Volvo in april van dit jaar 14.724 auto's in China. Dat is zo maar even 20.8 procent meer vergeleken met dezelfde maand in 2019. Of dat wil zeggen dat het Volvo terug voor de wind gaat? Niet helemaal. Want tel je er de globale cijfers bij, dan verkocht Volvo in april 2020 43.8% minder auto's tegenover het jaar voordien. Waarbij vooral Europa (-66.8%) roet in het eten wist te gooien.

Toch kan de terug opgestarte autoverkoop in China ons veel leren. Zo staat de teller voor Volvo in China momenteel op 15.6% minder auto's verkocht in de eerste vier maanden tegenover die van vorig jaar. Ontwaakt de wereld in navolging van China uit de lockdown. Dan is het niet onrealistisch dat alle automerken het jaar kunnen afsluiten met een relatief beperkt verkoopverlies. Al mag een lockdown-herval op wereldwijde schaal natuurlijk geen stok tussen de wielen steken. En net die onbekende variabele maakt zowat alle autobouwers momenteel zeer zenuwachtig.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie