TOGG is nieuw elektrisch automerk met Turkse roots

TOGG EV SUV Concept 2022

Al decennia produceert Turkije auto's voor verschillende gekende constructeurs. Nu is het echter tijd voor de auto van Turkije, want met de hulp van de staat en kennis van vijf grote industriereuzen lanceert het land automerk TOGG. De eerste modellen daarvan zijn alvast full electric... en niet onsmakelijk om naar te kijken.

Het is één van de paradepaardjes van Turkse President Erdoğan, automerk TOGG. Een constructeur gecreëerd door Turkije (via 5 joint ventures) voor de Turkse bevolking. Al peilt TOGG zonder twijfel ook al over de landsgrens naar interesse. Dat dit in het ene deel van Europa al wat moeilijker ligt dan in het andere, dat zijn politieke kwesties natuurlijk.

Assemblage-achtergrond

Want je kan pro- of anti-Turkije zijn, de realiteit is wel dat ook vandaag al verschillende grote constructeurs een assemblagefabriek in Turkije neer hebben gepoot. Van Renault, over Ford, tot Hyundai, Toyota en Volkswagen.

TOGG EV SUV Concept 2022

In Turkije weten ze dus hoe auto's in elkaar te schroeven. Waardoor het tijd was voor een Turks automerk met globale allures. "TOGG" werd de naam, wat zoveel wil zeggen als "Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu". Enfin, belangrijker is evenwel dat de line-up volledig elektrisch door het leven zal gaan. En de eerste concepts zijn vorige week officieel vanonder het doek gehaald.

Silicon Valley van Turkije

Daarvoor werden kosten noch moeite bespaard. Want TOGG koos Gebze - het Silicon Valley van Turkije - uit als locatie om de eerste producten te onthullen. Een feest waar ook president Erdoğan niet afwezig kon zijn.

TOGG EV SUV Concept 2022

Op dat feest kreeg de massa alvast twee nog naamloze concepts te zien; een C-segment SUV (denk Tesla Model Y) en een C-segment sedan (denk Tesla Model 3). Die auto's moeten tegen 2022 van de productieband rollen en zullen uitpakken met een betaalbaar prijskaartje, puike prestaties en een indrukwekkend design. Tot dusver de marketingpraat natuurlijk.

Niet mis

Al moeten we eerlijk toegeven dat we op het eerste gezicht de twee conceptwagens op weinig fouten kunnen pakken. Zo was Pininfarina mede verantwoordelijk voor het uiterlijk en belooft de tech onder de kap niet onder te moeten doen voor de concurrentie. Exacte batterij-volumes geeft TOGG nog niet. Wel spreekt het over een range van maximaal 500 kilometer.

TOGG EV SUV Concept 2022

Motorisch voorziet TOGG een 200 pk sterke elektromotor op de achteras, desgewenst kan je ook nog een motor neerpoten op de vooras. Waardoor het vermogen stijgt naar - jawel - 400 pk. Een sprint naar de honderd moet met die snelste variant gepiept worden in 4.8 seconden. Opladen? Aan een snellader zou je binnen de 30 minuten 80% van je vermogen moeten kunnen bijtanken. Al mankeren we momenteel nog de juiste specificaties daarvoor natuurlijk.

Toekomst?

Niet Jezeke lijkt dus dit jaar geboren in december, wel TOGG. Hoe groot zijn de slaagkansen van dit merk echter? Wel, groot. Want dit is puur een staatsbedrijf dat er alle baat bij heeft om te slagen in haar opzet. Daarenboven legt Turkije de 5 industriereuzen achter TOGG geen strobreed in de weg.

TOGG EV SUV Concept 2022

Zo werd er gratis grond voorzien om fabrieken neer te poten, werd er een gigantische som van de overheid geïnvesteerd, krijgt TOGG daarenboven een belastingvoordeel én heeft de staat beloofd dat het de komende 15 jaar 30.000 auto's van het merk zal kopen. Of het merk ook in onze contreien neer zal strijken? Dat is op dit moment nog niet duidelijk.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 1 reactie

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
andre123 09:34
afbeelding van andre123

een staatsbedrijf in de ban van dictator erdogan die zijn onderdanen met de zweep gaat verplichten een togg te kopen?
awel dat ze eerst maar eens gedurende een jaar of 10 bewijzen dat ze hun togg ook een jaar of 10 heel kunnen houden voor we er ook maar 1 europese euro insteken.
weer zo een kwiebus die denkt dat een auto bouwen verkopen en onderhouden te vergelijken is met een een doos waspoeder zeker?

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws