Stop de persen: Alfa Romeo maakt winst!

Alfa Romeo winstgevend 2023

Alfa Romeo’s CEO heeft iets gezegd dat we al lang niet meer gehoord hebben. In een interview heeft hij namelijk laten vallen dat zijn merk momenteel meer verdient per auto dan ze eraan uitgeven. Pink dus even een traantje van geluk met ons weg terwijl we dit schrijven want jawel: Alfa Romeo is officieel winstgevend.

Alfa Romeo is zo’n merk waar nagenoeg iedereen van houdt terwijl bijna niemand er eentje koopt… maar daar komt nu langzaam maar zeker verandering in. Een dik jaar geleden liet een hoge pief binnen het merk namelijk vallen dat Alfa Romeo niet meer enkel auto’s voor liefhebbers zal bouwen, maar ook auto’s voor je buurman en je schoonmoeder — tenzij dat toevallig liefhebbers zijn, maar je snapt wat we bedoelen. Een eerste proevertje kregen we in de vorm van de Tonale en wat blijkt: de strategie werkt.

Record in het vizier

In een interview met het Britse Autocar heeft Alfa Romeo’s CEO, Jean-Philippe Imparato, namelijk laten doorschemeren dat het merk opnieuw winstgevend is. Dat deed hij dan wel lekker voorzichtig door te zeggen dat ze momenteel meer verdienen dan verliezen per auto, maar de boodschap is duidelijk. Sterker nog: de beste man voegde eraan toe dat de toekomst er zowaar rooskleurig uitziet voor Alfa Romeo — ga gewoon de tissues halen voor je het vervolg niet meer door je tranen kan lezen. Zo heeft Imparato er alle vertrouwen in dat ze de 90.000 geleverde auto’s zullen halen in 2023, en tegen 2025 hopen ze hun verkooprecord van 223.643 stuks op een jaar te kunnen breken… dat, ter referentie, dateert van 1990.

Alfa Romeo winstgevend 2023

Nu goed, het zijn natuurlijk niet de briljante Giulia en Stelvio die voor de winst zorgen en de tot 33 stuks beperkte — jawel — 33 evenmin. Zo weten we al even dat het nieuwe goudhaantje bij Alfa Romeo de Tonale is, en dat is stiekem gewoon een voorwielaangedreven SUV die zo veel deelt met de Fiat 500X en Jeep Renegade dat je ze gerust broertjes mag noemen. De Tonale blijft ook niet alleen in die aanpak, want volgend jaar krijgt hij gezelschap van een voorlopig naamloze, iets kleinere crossover die onderhuids identiek is aan de Jeep Avenger, de Fiat 600 en de Peugeot 3008. Dat betekent dus dat die er ook met een zuiver elektrische aandrijflijn komt en in ons huidige landschap kan je je wel voorstellen dat de Italianen daar dan best veel van verwachten.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws