Komt Volvo-gigafabriek naar Gent?

Volvo Gent batterijen elektrische auto

De Zweedse constructeur Volvo wil de komende jaren in Europa een gigafabriek bouwen voor batterijen van elektrische auto’s. Een locatie in Gent is een van de mogelijkheden die op tafel liggen. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is op dit moment in Göteborg om de Gentse zaak te bepleiten.

Voor de zomer gaf de Zweedse constructeur Volvo een nieuwe inkijk in zijn elektrische plannen. De autobouwer startte samen met de Zweedse batterijproducent Northvolt een joint venture om de toekomstige productie van batterijen voor elektrische auto’s naar zich toe te trekken en op die manier minder afhankelijk te zijn van externe leveranciers.

Volvo Gent batterijen elektrische auto

Gigafactory in 2026

Een van de pijlers van die joint venture is een gezamenlijk onderzoeks- en ontwikkelingscentrum, dat volgend jaar in thuisbasis Zweden moet opengaan. Een andere pijler is de bouw van een zogenaamde ‘gigafactory’, een productieplaats voor batterijen van elektrische auto’s. Die fabriek moet tegen 2026 openen. In juni wou Volvo echter nog niet verklappen waar die gigafactory zou komen.

Nu blijkt de Volvo-site in Gent een van de resterende kandidaten. Aanvankelijk waren er meer dan vijftig locaties in de running, nu hebben de Zweden nog maar vier kandidaten overgehouden om uit te kiezen, zo weet de krant De Tijd. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is op dit moment op bezoek in Göteborg bij de Volvo-directie, onder wie onze landgenoot Geert Bruyneel.

Volvo Gent batterijen elektrische auto

Groene energie en geschoold personeel

Dat Gent op dit moment met de C40 en XC40 Recharge al twee elektrische modellen produceert, pleit in het voordeel. Maar voor Volvo is het eveneens belangrijk dat er voldoende groene energie beschikbaar moet zijn tegen een aanvaardbare prijs. De Gentse fabriek wil tegen 2025 klimaatneutraal zijn, Volvo zelf tegen 2040. Ook voldoende geschoold personeel is een belangrijke vereiste, zegt Bruyneel aan De Tijd.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Dominique 08:21
afbeelding van Dominique

Die kans lijkt me erg klein. Waarom zou een concern van Zweedse oorsprong kiezen voor een land met een enorm hoge loonkost.
Het zou mooi zijn, maar denk het niet.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws