Brexit-slachtoffer: volgende generatie Mini uitgesteld

Mini nieuwe generatie uitgesteld Brexit

BMW heeft de komst van de volgende generatie Mini voor onbepaalde tijd uitgesteld. De onzekerheid rond de Brexit maakt het moeilijk om langetermijnbeslissingen te nemen.

Normaal maakt Mini er de gewoonte van om zijn Hatch, en alle modellen die daar bijhoren, om de zeven jaar te vernieuwen. De huidige generatie Mini’s, die in 2014 werd geïntroduceerd, zal nog wat langer in roulatie moeten blijven. Het UKL-platform ziet zijn carrière dus nog met enkele jaren verlengd.

“Schuld van de Brexit”, zo klinkt het bij BMW. De Mini’s worden gebouwd in het Britse Oxford en het Nederlandse Born, en een nieuwe generatie vergt stevige investeringen in beide fabrieken. Maar zolang er nog geen duidelijkheid is over de handelsovereenkomsten tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie, wil BMW niet investeren. Hogere exporttarieven zouden er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat de Nederlandse fabriek meer productie krijgt toegewezen.

Moeilijk segment

Daarnaast komt de Mini Hatch uit in een segment dat de laatste tijd stevig onder druk staat. Niet alleen omdat klanten vaker overstappen richting crossovers en SUV’s, maar ook omdat de investeringen om stadsauto’s te laten beantwoorden aan de meest recente uitstootnormen bijzonder stevig zijn. Een toekomstgerichte investering in een nieuw platform kost dus geld dat BMW liever investeert in elektrische en zelfrijdende technologie. Een doorgedreven facelift op hetzelfde platform? Dat lijkt ons dan weer perfect mogelijk.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws