"Volkswagen verkocht duizenden preproductiemodellen"

volkswagen-production-wolfsburg

Niet onze woorden, wel die van gerenommeerde Duitse magazines die het nieuws vandaag naar buiten brachten.

Soms gebeurt het als we een auto testen dat er nog wat dingen niet werken of er hier en daar iets kraakt. "Preproductie, dat wordt nog vervangen," klinkt het dan bij de constructeur. Wij dachten dan dat die preproductiemodellen door de mannen van Top Gear in elkaar gereden worden tijdens hun shows of gewoon in de autopletter belanden maar bij Volkswagen zou het anders gelopen zijn.

Volgens Duitse media hebben de heren bij Volkswagen namelijk 6.700 van die preproductiemodellen toch op de markt gebracht. Niet alleen als tweedehandswagens maar ook als nieuw verkochte voertuigen.

mea culpa

Volkswagen gaf zelf intussen toe dat er tussen 2006 en 2018 preproductiemodellen op de markt beland zijn en verkocht werden. Dat vond een woordvoerder alvast "een verschrikkelijke fout", zoals het Duitse Handelsblatt noteerde. 4.000 ervan werden in Duitsland verkocht, een ander deel werd onder andere naar de Verenigde Staten verscheept. Nu worden de auto's waarover het gaat teruggeroepen naar de garage. De Duitse autoriteiten onderzoeken intussen of Volkswagen daarvoor een boete moet betalen.

Een preproductiemodel is niet per sé een slechtwerkend prototype. De wagens worden gebouwd bij de opstart van de productie om te kijken of de productie volgens wens verloopt. Ze wijken vaak nog af van de uiteindelijke productiewagens, al is het de ene keer slechts in details terwijl er de andere keer grotere verschillen op te merken zijn.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
4g63 12:54
afbeelding van 4g63

Garantie en iedereen was tevreden, tof dat ze zo eerlijk zijn maar bij 't eerste onderhoud passen ze dit aan of krijg je brief om langs te komen. Lang geleden 2 Japanners ook in 't eerste jaar klein prutsen laten vervangen, maar ook belangrijke zaken; mijne schakelde nog amper na 6 mnd, (verkeerde syncro ringen, kostelijke grap indien op eigen kosten) collega z'n nieuwe is teruggeroepen wegens fout in schokdemper, deze verloor na 2 mnd al z'n olie,...
20j geleden hoorde je duurzaamheidstesten hier en daar, nu hoor je, berekent op, mss terug nieuwe wagen 300d km de baan opzetten vooraleer hij de showroom inkomt? :)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws