GM Cruise botst op obstakels

gm-cruise-av

General Motors wist in mei van dit jaar een lening van 5 miljard dollar los te peuteren bij een Japanse bank en Honda voor de ontwikkeling van zijn autonome programma Cruise, maar ontdekt nu zelf dat het zijn beloofde deadlines nooit zal kunnen halen.

GM’s dochterbedrijf Cruise, dat zelfrijdende technologie voor auto’s ontwikkelt, kampt met forse problemen. In mei van dit jaar wist het 5 miljard dollar los te peuteren bij SoftBank Group Corp, een Japanse bank, en Honda Motor Co, om tegen eind 2019 een autonome taxidienst op te starten in San Francisco. Maar: “We zitten op geen enkel vlak op schema”, zo verklapte een bron aan Reuters. Nog geen maand geleden beloofde Kyle Vogt, CEO van Cruise, nochtans aan datzelfde Reuters dat ze mooi op schema zaten.

Geen details

Een hele reeks insiders bij Cruise verklapte recent echter aan het persagentschap dat de zelfrijdende systemen van Cruise er niet eens in slagen om stilstaande van bewegende objecten te onderscheiden, waardoor de auto’s gewoon stoppen bij een rij geparkeerde (motor)fietsen. De software ziet af en toe ook een voetganger over het hoofd – toch iets vrij cruciaal, zeker na het “akkefietje” van Uber vorig jaar – en heeft nog last van “phantom braking” of remmen voor dingen die er niet zijn. Daarnaast zou ook de communicatie tussen de vele sensoren op de auto en het centrale brein te traag verlopen.

Show me the money

Nu zijn vertragingen en problemen niet ongebruikelijk bij dit soort grensverleggende technologie. Maar GM heeft zijn forse lening bij zijn Japanse zakenpartners weten los te peuteren op voorwaarde dat zijn robottaxidienst eind volgend jaar de straat op zou kunnen. Het aandeel van GM verkeert al een tijdje in een heel slechte gezondheid en als Cruise nu volledig de mist in zou gaan, is dat heel slecht nieuws voor de Amerikaanse reus.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws