Stop!: De historie achter het derde remlicht (+5 unieke voorbeelden)

Derde stoplicht

Net zoals met de komst van die kale plek achterop je kruin (we spreken uit ervaring) lijkt het er wel op dat auto's van de ene op de andere dag standaard uit werden gerust met een derde remlicht achteraan. Wie vond dat extra licht eigenlijk uit? En wat zijn enkele opvallende exemplaren? Het is willekeurige-weetjes-tijd!

Ben je jonger dan Sesamstraat, dan heb je waarschijnlijk enerzijds nog nooit van Sesamstraat gehoord en vind je het daarnaast volstrekt normaal dat auto's uitgerust zijn met twee koplampen vooraan en drie remlichten achteraan. Toch was dit, net zoals Apple Carplay en centrale vergrendeling, niet altijd standaard op een auto. Hoe komt het dan, dat plots auto's uit werden gerust met een extra remlicht achteraan? Zat veiligheidsmerk Volvo - tenslotte de uitvinder van de driepuntsgordel - er voor iets tussen?

Wel... niet helemaal.

De Golden Gate naar het derde remlicht

Spring even mee in de taxi naar het San Fransisco (VS) van 1974. Doe je dat, dan is de kans meer dan reëel dat je om zou komen in een gigantische vuurbal na een aanrijding. Althans, dat leken de cijfers toch uit te schijnen. Al is die vuurbal potentieel lichtjes overdreven. Psycholoog John Voevodsky besloot in de naam van de wetenschap 343 taxi's uit te rusten met een eigenaardige gimmick. Trapte de taxichauffeur op zijn rem, dan zouden er niet twee maar wel drie lichten achteraan de taxi aanstormende auto's, fietsers of trams waarschuwen. Na een proefsessie van 10 maanden werd geconcludeerd dat taxi's uitgerust met het systeem 60.6% minder kans hadden op een aanrijding achteraan.

Derde stoplicht

De Noord-Amerikaanse veiligheidsadministratie was zo onder de indruk dat het nauwlettend de cijfers in het oog hield en vanaf 1986 besloot dat elke nieuwe auto in de VS uitgerust moest zijn met zo'n derde stoplicht. Straf genoeg was Europa traag om te volgen. Pas vanaf 1996 werd het derde remlicht geïntroduceerd op ons continent. Naar goede Europese gewoonte waren er daarbij nog aparte wetten voor aparte landen. Zo werd in Nederland pas vanaf 2001 het derde remlicht verplicht. In België ging die verplichting zelfs pas in vanaf 2003! O ja, wat de psychologische verklaring is achter de extra veiligheid van drie remlichten? Onbewust nemen we de drie roden lichten niet waar als drie aparte punten maar wel als een driehoek. Die driehoek springt een stuk harder in het oog dan de lijn tussen twee remlichten. Gestaltpsychologie, zoek het maar eens op!

En nu we toch bezig zijn over het derde remlicht, dit zijn vijf opvallend geplaatste extra lichten achterop productiewagens!

Volvo XC60

Hoewel Volvo te boek staat als hét automerk dat meer veiligheidsnufjes uitvond dan dat Zweden jaarlijks Svenska köttbullar verorberen, was het toch niet de uitvinder van dat derde remlicht. Toch verschijnt het automerk in deze lijst. Met een op het eerste gezicht volstrekt normaal gestileerde XC60.

Derde remlicht auto speciaal uniek eigenaardig

Is het je echter ooit al opgevallen dat het derde remlicht achterop de XC60 niet onder maar wel boven de spoiler zweeft? Eens gezien kan je het niet meer ontzien... net zoals kleuters of laagpotige honden dat derde remlicht niet kunnen zien.


Dodge Viper

Hét meest gekende derde remlicht ter wereld moet dat wel achterop de Dodge Viper zijn. Was de gigantische 8-liter V10 voorin de Viper nog niet indrukwekkend genoeg, dan moest ook het derde remlicht opvallen. Natuurlijk kon Dodge bij de lancering in 1991 een simpele lichtstrook achterop plaatsen. Dat deed het echter niet...

Derde remlicht auto speciaal uniek eigenaardig

In de plaats koos designer Tom Gale er voor om het Viper-logo achterop te verlichten bij het remmen. Een subtiel detail dat voor eeuwig in ons geheugen staat gegrift.


Porsche 911

Van het éne sportwagenmerk naar het andere. Want de laatste generatie van de Porsche 911 pakt eveneens uit met een unieke derde remlicht. Meer nog, specifiek dienen we te spreken over een derde én vierde remlicht. Want de 992 911 (wie verzint die codes, Porsche!?) gebruikt twee verticale strepen bovenop de luchtsleuf van de motorbaai achterop.

Derde remlicht auto speciaal uniek eigenaardig

Moest je trouwens allergisch zijn aan meer dan drie stoplichten, dan is het goed om weten dat je vanaf de Turbo-uitvoering een spoiler achterop krijgt met een meer klassiek gelijnd stoplicht. Kijk maar eens naar onze reviewvideo HIER


Hyundai i30 N

Hoe zorg je er voor dat je Golf GTI-killer kan breken met het soms wat veilige en saaie imago van die Golf GTI? Wel, bij Hyundai kozen alvast voor een eigenaardige blauwe kleur, daarmee vloekende rode accenten én een driehoekig derde remlicht op de i30 N. De combinatie zou niet mogen werken... maar ze doet het toch.

Derde remlicht auto speciaal uniek eigenaardig

Het leek dan ook op een designdetail dat zou blijven bij de introductie van de N-lijn bij Hyundai. Alleen bleek kleine broer i20 N het bij zijn introductie te moeten doen met een klassieke derde remlicht. Het gevolg van het wereldwijde chiptekort, zonder twijfel...


Lamborghini Countach

Dus jij dacht dat de huidige Fiat 500 al een eeuwigheid mee gaat? Dan ken je het verhaal van de Lamborghini Countach nog niet! Geruchten doen de ronde dat er in Italiaanse grotten muurschilderingen van de Countach worden gevonden. Gekrast door mensen uit het Neolithicum (5.000 bc), nog voor het wiel werd uitgevonden.

Derde remlicht auto speciaal uniek eigenaardig

Geinigheid even geparkeerd; met een productiestart die liep van 1974 tot 1990 heeft de Countach fysiek de opkomst van het derde remlicht meegemaakt. Klein probleem echter, Italianen passen niet al te graag hun design aan naar lokale regelgevingen. Waardoor de Amerikaanse Countach tegen het einde van zijn carrière snel een derde remlicht in de achterruit geflanst kreeg. Een raampje dat doorheen de jaren al kleiner was geworden dan het scherm van de gemiddelde moderne smartphone. Waarom je dus überhaupt nog een achteruitkijkspiegel kreeg in je Countach eind jaren 80? Het is ons een raadsel!


Welke unieke derde remlichten kennen jullie nog? Laat het weten in de comments!

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Techno Patat 19:52
afbeelding van Techno Patat

Cool artikel! Weer wat bijgeleerd!

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws