Internationale nerddag: 5 autonamen die té geeky zijn voor hun eigen goed

Nerd Day 2020 Nerdy Car names

Het is vandaag internationale nerddag. Om dat te vieren, duiken we in de archieven van de autosector op zoek naar modelnamen die té nerdy zijn voor hun eigen goed. McLaren MP4-12C, iemand?

Het is vandaag 25 mei. Ben je fan van Star Wars, dan is het op de kop 32 jaar geleden dat de allereerste film van de immens populaire reeks verscheen in de cinema. Het is dan ook niet toevallig dat deze dag jaarlijks gekozen wordt tot internationale nerddag. Want nerds en Star Wars... daar hoeven we geen tekening bij te maken. Toch blijft ook de autosector niet gevrijwaard van zijn nerdmomentjes. Tijd voor 5 auto's waarvan de naam te nerdy is voor hun eigen goed.

McLaren MP4-12C

Laten we meteen ook beginnen met het voorbeeld uit de intro. Supercars moeten namen dragen waarvan je bloed spontaan sneller gaat stromen. Ferrari Enzo, Lamborghini Aventador, Pagani Zonda,... je begrijpt het wel. Toen Britse sportwagenfabrikant McLaren na een hiaat van zowat 11 jaar in 2008 liet weten terug een supercar te bouwen, waren de verwachtingen hooggespannen. Met dank aan de tijdloze F1 als schoentje dat moest gevuld worden.

Nerd Day 2020 Nerdy Car names

Het resultaat was de McLaren MP4-12C, een auto met een naam die gestolen leek van een Japanse kopiemachine. De Britten counterden door te stellen dat de naam daadwerkelijk betekenis had. Zo stond de MP4 voor McLaren Project 4, de 12 voor de interne voertuigenprestatie-index en de C verwijst naar de koolstofvezel monocoque. De klant, die liet zijn gedachten echter al afdwalen naar de Lamborghini Gallardo. Kijk, dat is nog eens een naam!


Mercedes-AMG GT 4-Door Coupé 53 4MATIC+

Sportieve auto's horen met zo weinig mogelijk letters en cijfers zo veel mogelijk respect af te dwingen. Simpelweg omdat je met zo weinig mogelijk lucht zo veel mogelijk indruk aan de toog wil maken. De BMW M5 en Audi R8 zijn daar goede voorbeelden van. Amper twee tekens hebben die nodig om je als eigenaar de belangstelling in te werken. De Porsche 911 is nog zo'n mooi voorbeeld.

Nerd Day 2020 Nerdy Car names

Maar dan, dan heb je de Mercedes-AMG GT 4-Door Coupé 53 4MATIC+, een clusterf*ck van letters, cijfers en tekens waar je minstens twee adempauzes voor nodig hebt om ze uit te kunnen spreken. Plots word je niet meer als cool beschouwd, maar wel als enorm geeky. Want wie wil nu meteen zo veel info geven over zijn auto? Ik zeg toch ook niet dat ik met een Renault Clio Life 110 dCi Nav Pack Tornado Red rijd?


DeLorean DMC-12

De DMC-12 is een van de grootse auto-iconen uit de cinemawereld, maar bijna niemand gebruikt zijn echte naam. Logisch ook, want hoe saai klinkt DMC-12? Nee, in het straatbeeld zal jong en oud deze knaap aanwijzen als "die auto van Back to the Future". Toch wordt er duchtig gediscussieerd over de naam van de Back to the Future-mobiel.

Nerd Day 2020 Nerdy Car names

Je moet namelijk weten dat het bedrijf achter de auto doorheen haar woelige bestaan verschillende namen hanteerde. Afhankelijk van wanneer je laatst Wikipedia bekeek kan je het daardoor hebben over de DMC DeLorean, de DeLorean DMC-12 of zelfs de "DeLorean sports car". Toch is DMC-12 volgens ons de meest interessante naam. Zo staat DMC voor "DeLorean Motor Company ", terwijl de 12 doelt op het feit dat deze auto 12.000 dollar moest gaan kosten. Toen hij eindelijk in productie ging bedroeg de prijs echter... 25.000 dollar.


Porsche Taycan Turbo S

Geen slecht woord over de Taycan Turbo S, want met 761 pk is dit een elektrische Porsche om U tegen te zeggen. Alleen hangen de Duitsers zo halsstarrig vast aan de naamgeving van hun modellen dat de naam van deze snelste der elektrische Porsches minder steek houdt dan een hotdog gemaakt van zalm.

Nerd Day 2020 Nerdy Car names

Want een elektrische auto, die heeft natuurlijk geen turbo aan boord. Nu goed, al sinds mensenheugenis kleeft Porsche de Turbo S-benaming op haar snelste modellen, waardoor ook de Taycan eraan moest geloven. Maar eigenlijk klopt het dus niet. Of zijn we dan te geeky?


Alle hothatch-namen

De beste auto's ter wereld zijn vaak gebaseerd op doodnormale versies. Denk maar aan de Golf GTI Clubsport S, de Ford Fiesta ST en de Audi RS 3 Sportback. Alleen is het zo niet cool om je auto te moeten uitleggen aan een wildvreemde.

Nerd Day 2020 Nerdy Car names

"Oh, dus je rijdt met een Toyota Yaris?"
"Ja, maar het is de T Sport, de sportieve versie."
"Een sportieve Yaris?"
"Jep, met 106 pk, korte verhoudingen en 911 kilogr... wacht, niet weggaan!"

Kijk, compleet kansloos...

Welke autonaam vinden jullie extreem geeky? Laat het weten in de comments!

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 1 reactie

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
FLP 09:50
afbeelding van FLP

-"Pas jij daar wel in, in zo'n Fiatje 500?", "Wat?! Wie betaalt er nu zoveel geld voor zo'n klein stadswagentje?!", "Het is toch meer een autootje voor vrouwen, niet?"
-"Het is een Abarth 595 Competizione met Perfomance Pack. Helemaal andere motor en onderdelen, dat maakt het een totaal andere wagen dan een standaard Fia... wacht, niet weggaan!"
Ik vind het altijd wel grappig. Mij maakt het niet zoveel uit of de doorsnee mens nu denkt dat het een johnny-stijl 500je is. Zolang ikzelf er maar tevreden mee ben. En autoliefhebbers snappen het heus wel.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws