Renault 4Ever Trophy is schattig, elektrisch voorproevertje

Renault 4EVER Trophy 2022

Renault pakt flink uit op de Paris Motor Show. Het is echter niet zijn nieuwe Austral die er met de meeste aandacht gaat lopen, maar wel een duo van verrassend concrete conceptcars. Zo wisten we al dat er een nieuwe Renault 5 zou komen, maar tonen de Fransen nu ook een voorbode van een nieuwe ‘4.

Dat retro werkt, dat weten ze al langer dan vandaag in de autowereld. Steeds vaker passen constructeurs dit kunstje echter ook toe om nieuwe EV’s extra aantrekkingskracht te geven, zoals Volkswagen met de ID. Buzz, Fiat met de 500e of zelfs Honda met de E. Binnenkort mogen we ook Renault aan dat lijstje toevoegen, want die verrijken hun elektrische gamma in de komende jaren niet alleen een nieuwe R5 maar blijkbaar ook met een R4. Die laatste licht tijdens het Salon van Parijs alvast een tipje van zijn sluier.

Schattig én stoer

We hoeven je vast niet eens te vertellen dat het hier gaat om een reïncarnatie van de Renault 4L — zoals die eigenlijk voluit heet — want je ziet het er meteen aan. Dat begint al met het silhouet, dat niet alleen met zijn stompe neusje en schuine achterkant herinnert aan het origineel maar ook met zijn trapeziumvormige, voor de gelegenheid verlichte derde zijruitje. Vooraan herkennen we dan weer het vrolijke snoetje met de ronde koplampjes, terwijl de achterzijde beschikt over eenvoudige LED-verlichting in drie verdiepingen, zoals destijds. In de grille vinden we zowaar een verlicht Renault-logo, al dient die grille hier wel een alternatief doel.

Renault 4EVER Trophy 2022

De herkenbaar rechthoekige opening in de neus dient er hier namelijk niet toe om een motor van adem te voorzien, maar wel om de luchtdoorstroming over de voorzijde te optimaliseren. Het gaat dus eigenlijk om een soort voorspoiler zoals we al zagen bij de elektrische Dodge Charger Daytona SRT Concept, maar dan misschien iets schattiger. Toch heeft de 4Ever Trophy ook zijn stoere kantjes — of tenminste: stoerder dan de originele R4. Terwijl dat namelijk een soort crossover avant-la-lettre was, neemt deze conceptcar de vorm aan van een radicale miniatuuroffroader met zijn enorme 19-inchwielen; verlicht dakrekje en stevige bumperwerk.

Goed doel

Onderhuids is de 4Ever Trophy dan weer eerder bescheiden, of zelfs ronduit realistisch te noemen. Renault geeft namelijk mee dat de auto beschikt over een elektromotortje met 136 pk, dat zijn stroom puurt uit een accupakket van 42 kWh. Dat lijkt ook wel voldoende voor een autootje van dit formaat, want de 4Ever Trophy zou met zijn lengte van amper 4,16 meter in het B-segment spelen. Renault bevestigt dat ook door te verklappen dat het studiemodel op het CMF-BEV-platform staat, dat ook gebruikt zou gaan worden voor de nieuwe Renault 5 en de aankomende, elektrische Nissan Micra.

Renault 4EVER Trophy 2022

Die concrete informatie doet het al vermoeden: Renault heeft ook daadwerkelijk plannen met deze ‘4. Ze laten namelijk weten dat er omstreeks 2025 een productieversie van deze auto om de markt zal komen, en dat die zich tot de elektrische Renault 5 zal verhouden als de Captur tot de Clio. Voorlopig mag deze conceptcar dus als enige doel hebben om de 25ste verjaardag van de 4L Trophy Raid voor het goede doel te eren, maar we denken er vast nog even aan terug wanneer Renault binnen drie jaar zijn gloednieuwe, elektrische ‘4 onthult.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws