Mitsubishi Ralliart Concept: terug naar de roots?

Mitsubishi Vision Ralliart Concept 2022

Mitsubishi mag dan vrijwel dood en begraven zijn in Europa, elders is het merk nog springlevend. In eigen land, bijvoorbeeld, zullen de Japanners maar liefst zeven modellen presenteren op het Tokyo Auto Salon dat er later deze week plaatsvindt. Eén daarvan wordt deze Vision Ralliart Concept.

Ralliart, die naam kennen we ergens van. Sinds de jaren ’80 kleefde Mitsubishi dat label namelijk op zijn racewagens en zijn meest dynamische productiemodellen, die dan voorzien werden van uiterlijke en onderhuidse verbeteringen. Een beetje wat de M-afdeling voor BMW doet of — om in hetzelfde werelddeel te blijven — wat een ‘Type R’-badge op een Honda wil zeggen. Mitsubishi liet de Ralliart-afdeling vallen in 2011 maar bracht de aanduiding eerder dit jaar al terug als een subtiel sportpakket op zijn Triton en Pajero. Nu verschijnt de naam plots op het kenteken van een conceptcar.

Gespierde Outlander

Met deze Vision Ralliart Concept wil Mitsubishi namelijk tonen wat Ralliart in de toekomst wil betekenen. In tegenstelling tot de iets sportiever aangeklede versies van zijn andere SUV’s ziet dit studiemodel er namelijk uit als een Toyota GR Yaris naast een basis-Yarisje. Zo baseert de Vision Ralliart Concept zich duidelijk op de nieuwe Outlander van het merk — die we bij ons nooit meer te zien kregen — maar wordt vrijwel de hele carrosserie stoerder gemaakt.

Mitsubishi Vision Ralliart Concept 2022 achterkant

De SUV krijgt andere bumpers, bredere wielkasten, een interessante, driedimensionale grille en knappe velgen in agressief gunmetalgrey. Onderhuids zou minstens het remsysteem aangepast zijn maar verder geeft Mitsubishi nog niks prijs. De kans zit er dus dik in dat we hier kijken naar een auto die gewoon de standaardmotoren van de Outlander meekrijgt, al kunnen we niet om het feitje heen dat de Vision Ralliart Concept opvallende weinig uitlaat vertoont voor een sportiever model… Zou dit dus een volledig elektrische performance-SUV kunnen zijn?

Binnenkort bij ons?

Dit stevige studiemodel is trouwens niet het enige noemenswaardige dat de constructeur meeneemt naar Tokyo. Daarnaast toont Mitsubishi er ook nog een Outlander en Eclipse Cross in 'Ralliart Style', en die houden het écht op een aantal uiterlijke wijzigingen. Reden temeer om te geloven dat de Vision Ralliart Concept meer dan dat moet verbergen… Ook de Kei-car is bovendien naar Japanse gewoonte vertegenwoordigd, maar dan met een elektrische aandrijflijn, en ook het vermelden waard is de Minicab MiEV B-Leisure, een zuiver elektrisch mini-campertje dat wij gerust ook wel eens op weekend zouden willen meenemen.

Mitsubishi Minicab MiEV B-Leisure 2022

Momenteel betekent dat voor ons echter allemaal niet zoveel aangezien Mitsubishi sinds vorig jaar de stekker uit zijn Europese carrière getrokken heeft, maar daar kan misschien nog verandering in komen. Even geleden raakte bijvoorbeeld al bekend dat het logo met de drie rode diamanten binnenkort te zien zou zijn op licht bijgewerkte Renault-modellen. Tegen 2023 zou het merk een Europese comeback plannen — al blijven ze nog voorzichtig over de schaal van hun ambities.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws