Hyundai: vliegende Ubers vanaf 2028

Hyundai Supernal S-A1

Hyundai — wij kennen ze vooral van de auto’s — wil binnenkort autonome, elektrische vliegtuigen op de markt brengen. En daarover zijn ze best serieus, want de Zuid-Koreanen hebben er een nieuwe dochteronderneming voor uit de grond gestampt.

Supernal, zo heet de nieuwe tak van het Hyundai-concern die zich zal toeleggen op het luchtruim. De kersverse CEO, Jaiwon Shin, wil naar eigen zeggen een nieuwe dimensie aan mobiliteit toevoegen door autonome, elektrische vliegtuigjes op de markt te brengen. Zo zou je met 4 à 5 personen ongeveer drie keer zo snel op je bestemming moeten geraken.

Uber Flies

Daarvoor kondigde Hyundai vorig jaar al een samenwerking aan met Uber, dat zou instaan voor de verbindingen met klanten en voertuigen op de grond en de ondersteuning bij problemen. De autofabrikant zelf zou zich bezighouden met de ontwikkeling van het volledig elektrische vliegtuig. Zo toonde Hyundai in 2020 al een prototype, de S-A1, op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Die S-A1 zou op termijn helemaal autonoom moeten vliegen met een reikwijdte van zo’n 96 kilometer. Het toen voorgestelde ontwerp zou tussen de 300 en de 600 meter hoog kunnen cruisen aan snelheden tot 290 km/u.

De Hyundai-groep is trouwens niet alleen in deze ambities. Het Duitse Velocopter krijgt bijvoorbeeld de steun van Geely en Mercedes-Benz en Joby Aviation werkt samen met Toyota aan zijn interpretatie van een vliegende taxi. Zelfs onze noorderburen ontwikkelen hun eigen exemplaar, de PAL-V, en staan daarin al best ver. Supernal zou zijn eerste vluchten willen plannen rond 2028.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws