Officieel: Volvo Recharge Concept toont ons Volvo's van (nabije) toekomst (2021)

Volvo Recharge Concept 2021

Tegen 2030 wil Volvo énkel nog elektrische auto's gaan verkopen. Auto's die uiteraard vragen om een nieuw designidentiteit. Met deze Recharge Concept blikt het Zweedse merk alvast vooruit. In één klap laat het merk ook weten lidar-tech te introduceren in de nieuwe XC90 én dat we de komende jaren een elektrische Volvo met een range van 1.000 km te zien krijgen.

De toekomst van Volvo? Die wordt - zoals wel bij meer automerken - volledig elektrisch. Al tegen 2030 wil het Zweedse merk énkel nog elektrische auto's aan de markt brengen. Waardoor het nu het ideale moment is voor de designers om een tabula rasa te plegen. Want elektrische auto's hoeven niet te voldoen aan de klassieke vormbeperkingen van een auto met verbrandingsmotor. Met de Recharge Concept wil Volvo duidelijk maken dat die nieuwe designtaal er zit aan te komen.

Exit grille

Voor Volvo's elektrische toekomst hanteert het bedrijf een nieuw credo: "Minder, maar beter". Zweeds minimalisme dus. Ook op designvlak. Zo zwiert het merk haar grille buiten wegens: niet nodig op een elektrische auto. De snuit van de Recharge krijgt een soort van schild waarin het logo van Volvo trots (verlicht) prijkt. De Thor-koplampen zijn dan weer onmiskenbaar Volvo en de motorkap springt in het oog door heftig uitgedrukte glooiingen. Iets dat niet zou kunnen met een verbrandingsmotor.

Volvo Recharge Concept 2021

De proporties van de Recharge Concept houden het midden tussen SUV en stationwagen. Moeten we iets eerlijker zijn, dan is deze Recharge Concept hoe Volvo een Renault Espace van de toekomst zou designen. Met wielen ver op de hoeken, smalle raampartijen en rechte bips. Vergeet niet dat Volvo een internationale markt bedient. In Europa lopen we niet warm van megalomane SUV's, in de VS en het Oosten des te meer.

1.000 km in aantocht

Met de Recharge Concept zet Volvo trouwens niet alleen een designstatement neer. Het gebruikt de aandacht rond de wagen ook om wat in haar kaarten te laten kijken. Te beginnen met de op til staande nieuwe generatie van de XC90. Die zal volgend jaar op de markt verschijnen met een lidar op het dak. Die laserrader wordt gezien als dé volgende stap in autonoom rijden. Want waar camera's beperkingen hebben, kan een lidar tot op de centimeter de omgeving in kaart brengen en - mits genoeg computerchips aan boord - razendsnel complexe situaties verwerken.

Volvo Recharge Concept 2021

In één adem laat Volvo ook nog weten dat het op korte termijn lithium-ion-batterijen wil inwisselen voor solid-state-exemplaren. Zo'n solid-state-accu heeft uiteraard geen kobalt of nikkel aan boord en kan op dezelfde oppervlakte meer energie opslaan. Volgens het Zweedse merk moet met die technologie nog voor 2030 een Volvo op de markt komen met een range van meer dan 1.000 km.

Volvo Recharge Concept 2021
Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 1 reactie

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Maarten 09:49
afbeelding van Maarten

Mijn eerste indruk is ook dat het ontwerp erg Renault-achtig is. Geen idee wat ik moet van denken. Als Volvo-liefhebber krijg ik het er noch warm noch koud van.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws