Bruut!: Peugeot 208 GTI-R en Hyundai i20 N WRC zijn antwoord op Toyota GR Yaris [RENDER]

Peugeot 208 GTI-R Hyundai i20 N WRC 2020

Met de GR Yaris heeft Toyota het blik der rally-homologatiespecials weer helemaal opengetrokken! Dringend tijd dus om als concurrerend automerk van repliek te dienen. Wij blikken alvast vooruit op de Peugeot 208 GTI-R en de Hyundai i20 N WRC.

Ooit, toen de wereld nog geen last had van NOx (of op z'n minst dacht) en racerij nog gezien werd als een sport voor de massa, waren homologatiespecials dé manier om absolute racemonsters te creëren. Toyota (of all brands) brengt dat warm gevoel nu terug met de GR Yaris. Een auto die bijna niets meer van doen heeft met de reguliere Yaris. Een uniek karkas, een nieuw onderstel en een 1.6 driecilinder turbo van 261 pk. Wat als ander autobouwers mee op de hype springen? Wel, we dromen hieronder even weg...

Peugeot 208 GTI-R HYBRID4

Oké, Peugeot neemt dan wel niet meer deel aan het rallykampioenschap, het merk staat wel te boek als bouwer van heerlijke hothatches. In die zin is het niet zo gek dat Peugeot de GR Yaris een pakje rammel wil geven. Het resultaat? Dat heet de Peugeot 208 GTI-R HYBRID4!

Peugeot 208 GTI-R

Heel sexy is die naam niet, de aandrijflijn des te meer. Voorin een 200 pk sterke 1.6 viercilinder turbobenzine die steun krijgt van een 107 pk sterke elektromotor op de achteras. Het resultaat is een 208 met vierwielaandrijving, 280 pk en een sprint van 5.5 seconden. Kijk, een hybride naar ons hart...

Hyundai i20 N WRC

Hyundai heeft dit jaar een nagelnieuwe i20 wereldkundig gemaakt. Waardoor we nu al uitkijken naar de snellere derivaten. Een i20 N staat volgens de laatste informatie nog steeds op de planning, deze I20 N WRC zou de baas boven baas kunnen zijn. We zien Hyundai 'm dan ook al etaleren als "De rallywagen van Thierry Neuville, voor de openbare weg".

Hyundai i20 N WRC

Voorin een vanuit de racerij geïnspireerde 1.6-liter viercilinder turbobenzine met 300 pk. Onderhuids vierwielaandrijving en een ophanging die bijna rechtstreeks van de rallywagen komt. Hyundai zou dus een klassiekere krachtbron gebruiken maar daarmee wel mikken op pure performance.

Naar welke GR Yaris-rivaal kijken jullie stiekem uit?

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 1 reactie

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Kevin E 19:03
afbeelding van Kevin E

Die hybride Peugeot hoef ik niet (te zwaar en ik wil een pure benzine graag), die i20N WRC zie ik met plezier komen, al zullen die auto's er morgen nog niet zijn.
Maar wat wel vast staat is dat ik morgen de GR Yaris bestel!

Uw reactie