Volgende Volvo's kleven aan de weg

volvo-magnet-roadtrains-experiment

Als het van Volvo afhangt, kleven de wagens in de toekomst aan hun baanvak. Niet letterlijk natuurlijk; de Zweden experimenteren op dit moment met magneten in de weg, zodat auto's beter opgevolgd kunnen worden.

Bij Volvo zijn ze al een tijdje aan het experimenteren om auto's zelfrijdend dan wel gehoorzaam rijdend te maken. Denk maar aan het Europese SARTRE project waaraan ze deelnamen. Nu maken ze echter bekend ook individueel bezig te zijn met technologie die in staat is om posities ten opzichte van het omliggende verkeer te bepalen. Daarin worden ze gesteund door het Zweedse Ministerie voor Transport.

Concreet wil dat zeggen dat ze werken met een systeem dat via sensoren en magneten de positie van de wagen op de weg kan bepalen. De magneten zijn dan in de weg ingebouwd en worden gebruikt als een soort onzichtbare rails, een guideline voor de auto die met behulp van de sensoren de sporen kan volgen. Dat systeem zou beter werken dan de huidige systemen die gebruik maken van infrarood, camera's en sensoren. Vooral bij mindere weersomstandigheden (regen, sneeuw of vuil wegdek) zou het geteste systeem beter presteren.

Volvo wil de magneten in de weg ook gebruiken om boodschappen door te geven en te waarschuwen voor ongevallen verderop. De magneetrasters zouden er ook kunnen voor zorgen dat de wegcapaciteit beter benut wordt. Omdat de magneten het mogelijk maken om de auto's dichter bij elkaar te laten rijden, kunnen rijstroken smaller worden gemaakt en kan op veel wegen een rijstrook extra worden aangelegd op de bestaande bedding. De autotreintjes van het SARTRE-project lijken plots minder veraf dan je zou denken.

De video is er eentje uit het SARTRE-project.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws