Nieuwe Mazda CX-5 komt eraan, compleet met hybride aandrijflijn

Mazda CX-5 2024

Mazda heeft even alles bijeengeteld en wat blijkt: ze hebben er een recordjaar op zitten. Dat is echter niet wat ons het meeste opvalt aan hun aankondiging want daarin blikken ze ook vooruit naar een gloednieuwe CX-5. Die komt vermoedelijk binnen nu en een jaar op de markt, en wel met een hybride aandrijflijn.

Mazda mag bij ons dan wat weg hebben van een underdog, maar dat is niet overal zo. Heel Europa is namelijk maar goed voor ocharme 15 procent van de totale verkopen van het merk maar in de VS, daar staan de zaken anders. Bijna de helft van alle auto’s die Mazda in het voorbije jaar bouwde, gingen daar over de toonbank en helemaal op kop staat daar de CX-5… Al is er één probleem: die CX-5 gaat alweer mee sinds 2017. Hoog tijd dus voor vervanging.

Géén Toyota-kopie

Die vervanging komt er ook aan want in hetzelfde document waar we bovenstaande cijfertjes uitgepikt hebben, spreekt Mazda zich ook uit over de komst van een nieuwe CX-5. Dat doen ze wel best kort, want ze verklappen alleen dat die op de markt komt met een hybride aandrijflijn. We weten zelfs nog niet of het gaat om een zelfopladende hybride dan wel een plug-inhybride maar de Japanners zeggen er wel bij dat ze die aandrijflijn helemaal in eigen huis ontwikkeld hebben. Met name in de VS werkt Mazda namelijk nauw samen met Toyota — bij ons is Yaris-kopie Mazda 2 Hybrid daar het enige spoor van — maar daar zijn ze dus niét gaan aankloppen voor de ontwikkeling van de nieuwe CX-5.

Mazda CX-5 2024

Wil die CX-5 echter een beetje in de pas lopen met de andere SUV’s van het gamma, dan lijkt de kans ons groot dat het een plug-inhybride wordt. Mazda heeft namelijk ook al een CX-60 en een CX-80 met een huisgemaakte hybride aandrijflijn, en dat is er eentje met een stekker. Het is echter niet zeker of de nieuwe CX-5 wel op één of andere manier aan dat duo gerelateerd wordt — en dus ook niet zeker of ook deze nieuwe Mazda in de basis achterwielaangedreven wordt. We leren er vermoedelijk nog binnen het jaar meer over, aangezien de aankondiging over de hybride CX-5 deel uitmaakt van Mazda’s vooruitblik voor ‘fiscaal jaar’ april 2024 tot maart 2025.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités