Krijgt de Mazda 3 eindelijk de sportieve versie die hij verdient?

Mazda Spirit Racing 3 Concept 2024

De Mazda 3 is een fijn sturende hatchback maar zij die op zoek zijn naar écht sportief vertier, laten hem misschien toch links liggen. Dat komt vooral omdat zijn atmosferische motoren niet uitblinken in vermogen en al helemaal niet in koppel. Wat de 3 dus écht nodig heeft is een hothatch-versie… En misschien krijgen we die wel.

Honda heeft al jaren zijn Type R-modellen en ook bij Toyota kan je tegenwoordig terecht voor de nodige GR-versies. Onder die labels bouwen de Japanners hun auto’s namelijk om tot sportieve krachtpatsers, maar dat geldt niet voor alle Japanners. Mazda had bijvoorbeeld wel een MPS-versie — kort voor Mazda Performance Series — van de eerste twee generaties van zijn 3 in de catalogus, maar sinds de derde generatie is die niet meer van de partij. Dat geldt ook voor de huidige, vierde generatie van de hatchback maar misschien zit er wel vervanging in de pijplijn.

Conceptcars met productieplannen

Op het Tokyo Auto Salon heeft Mazda namelijk een wel heel stoer ogende versie van de 3 onthuld onder de noemer ‘Mazda Spirit Racing 3 Concept’. Het eerste deel van die naam verwijst naar de motorsportafdeling van het merk en de 3 in kwestie krijgt dan ook zaken als aangepaste bumpers, verlaagde ophanging, een spoiler op de achterklep en de nodige verduisterde accenten mee. Op motorisch vlak laat Mazda alleen los dat de auto nog steeds over een 2.0-liter benzinemotor beschikt, al zou deze ‘Mazda Spirit Racing’-versie “zowel qua rijgedrag als qua snelheid” aangepakt moeten zijn.

Mazda Spirit Racing Concepts 2024

Daarnaast kreeg trouwens ook de MX-5 een gelijkaardige behandeling dus reken op een even duistere versie waar een even groot mysterie over hangt. Het gaat in beide gevallen dan ook slechts om conceptcars al gaf één van Mazda’s ontwerpers tegenover het Japanse automagazine Response.jp wel te kennen dat de er productieversies in de planning staan. Of die dan ook naar Europa komen is nog niet zeker, maar vast staat dat wij het idee van een Mazda 3 hothatch nu officieel niet meer uit onze gedachten kunnen verdringen…

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités