Cupra belooft te gaan waar Seat nooit raakte: de VS

Cupra DarkRebel Concept 2023

Cupra mag dan één van de jongste merken binnen de Volkswagen-groep zijn; van een gebrek aan ambitie kan je de Spanjaarden niet betichten. Zo kondigen ze nu aan de overstap naar de Noord-Amerikaanse markt te willen wagen… En als dat lukt, is er al helemaal geen reden meer om Seat nog in leven te houden.

Ooit was Cupra een sportief label van Seat, maar het kan snel keren. Zo scheurde Cupra zich in 2018 af van zijn moederkloek en ging het naast dynamische Seat-derivaten ook volledig losstaande modellen verkopen. Vijf jaar later is Cupra zo succesvol, dat het Seat al bijna volledig weggeconcurreerd heeft. Tijd dus voor de genadeslag, moeten ze daar in España denken.

Cupra heeft American Dream

Op de IAA Mobility-show in München heeft de baas van Seat en Cupra, Wayne Griffiths, namelijk officieel verkondigd dat Cupra de Noord-Amerikaanse markt gaat veroveren. Dat kadert volgens hem binnen de ambitie om een wereldwijd merk te worden, en zo maakte Cupra vorig jaar al zijn intrede in Australië. De twee markten verschillen echter in die zin dat Seat tot in de late jaren ’90 al auto’s verkocht in Australië, maar in de VS zette het merk nooit officieel voet aan wal. Als Cupra zijn American Dream kan waarmaken, krijgt het dus nog maar eens een streepje voor binnen de VW-groep ten opzichte van kneusje Seat. Wanneer Cupra de sprong waagt, weten we nog niet.

Cupra DarkRebel Concept 2023

Op datzelfde IAA stelt Cupra trouwens een conceptcar tentoon waarmee het eerder ook al de virtuele wereld in trok. Zo trapte het merk vorig jaar ‘Metahype’ af, zijn eigen ruimte in de metaverse, en daar konden fans terecht om hun eigen versie van de Cupra DarkRebel te configureren. Op basis van die configuraties heeft Cupra nu één fysiek exemplaar gebouwd als aandachtstrekkertje voor hun stand op de autoshow. Concrete plannen heeft Cupra er verder niet mee, al lijkt ons zo’n sportieve coupé anders wel het ideale model om mee naar de VS te trekken…

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités