Rijtest: Alpina B3 Touring (2023) [Video]

Alpina B3 Touring (2023) test

Na lang aandringen heeft BMW de gebeden verhoord en eindelijk een M3 Touring gebouwd. Ziet kersverse aanwinst Alpina daardoor zijn nichepositie bedreigd?

Je zult het maar meemaken. Heb je al jarenlang zo’n goeie verstandhouding met je grondstoffenleverancier dat je je eindproduct al veertig jaar lang als zelfstandig merk in de markt kan zetten, dan neemt die grondstoffenleverancier op een dag simpelweg de hele boel over. Niet alleen dat, maar hij beslist dan ook nog eens om na jarenlang intern verzet zelf zijn eigen versie van het eindproduct te gaan bouwen. Met lovende reacties van pers en publiek als resultaat.


Check hier onze video:


BMW X1 Alpina Line?

Als je je niets kunt voorstellen bij die – toegegeven – vergezochte analogie: het is precies wat Alpina overkwam toen BMW vorig jaar het merk opkocht. Er kwam niet alleen een einde aan veertig jaar Alpina als kleine, zelfstandige constructeur, maar BMW pakte meteen ook uit met de M3 Touring waar de M-fanbase al jarenlang om smeekte. In één beweging door werd de raison d’être van de Alpina B3 Touring een flink stuk minder duidelijk.

Maar is dat wel zo? Krijgt Alpina nog bestaansrecht onder de vleugels van BMW of zie je binnenkort een X1 met Alpina-pakket op de oprit van je buurman staan net zoals je vandaag een Renault Austral met Esprit Alpine-pakket bestelt? Het is nog koffiedik kijken, maar voorlopig loopt het zo’n vaart nog niet. In eerste instantie kan Alpina met de hulp van BMW zich wapenen tegen de strengere Europese CO2-regelgeving en mag het nog lekker even zijn eigenzinnige eigen zin doen.

Alpina B3 Touring (2023) test

Pirelli’s op maat

Met deze Alpina B3 Touring bijvoorbeeld, die net als de gefacelifte 3 Reeks Touring weer frisgewassen aan de start staat. Logisch, want de B3 Touring begint zijn carrière bij BMW op de band als M340i Touring. Het koetswerk krijgt dus hetzelfde M-sportpakket aangemeten, maar in Buchloe worden er meer zwarte accenten in de koetswerkkleur ingekleurd en monteren ze er hun eigen – functionele – Alpina-spoilerlip en diffusor onder. Ook de uitlaatlijn met de dubbele ovalen uitlaatddempers aan weerszijden is merkeigen, net als de optionele oerklassieke Alpina-striping op de flanken.

Dat maakt dat deze B3 Touring naar keuze een discreet sportieve of opvallende verschijning is. Hou je het op de standaard 19-duimsvelgen en ga je voor een klassieke BMW-koetswerkkleur, dan hou je het discreet. Zeker omdat het klassieke niervormige radiatorrooster minder in your face is dan dat van de M3 Touring. Ga je voor de typische gesmede – maar o zo krasgevoelige – spaakvelgen in maatje 20 duim en kies je voor het merkeigen Alpinagroen als koetswerkkleur, dan rijd je iets minder opvallend voorbij. Hoe dan ook krijgen de velgen specifiek voor Alpina gemaakt Pirelli-rubber aangemeten.

Alpina B3 Touring (2023) test

Peperduur lavalinaleder

Binnenin betekent de facelift dat ook deze B3 Touring overstapt op het Curved Display, de gebogen combinatie tussen instrumentendisplay en infotainmentscherm die BMW tegenwoordig op al zijn modellen installeert. Het instrumentendisplay krijgt een eigen Alpina-layout, het infotainmentscherm houdt het bij zijn BMW-roots – een enkel detail niet te na gelaten. Over details gesproken: de BMW 3 Reeks vervangt zijn keuzehendel voor de automaat sinds de facelift door een keuzeknopje, maar de B3 Touring doet dat niet. Je kunt ‘m dus nog steeds opzij tikken in manuele stand, en naar voor of naar achter duwen om op- of terug te schakelen.

En dat beruchte Switchtronic-systeem met die drukknoppen? Dat kun je vervangen door klassieke en mooi uitgewerkte schakelpeddels. Samen met het handgestikte lederen stuur – dat ook bij Alpina naar goeie BMW-gewoonte over een onnoemelijk dikke stuurvelg beschikt – en het genummerde plaatje op de middenconsole onderstreept dat de personalisatie die Buchloe biedt. Zeker wanneer je de portefeuille helemaal opentrekt en voor het mooie – maar peperdure – lavalinaleder gaat.

Alpina B3 Touring (2023) test

Motor uit de M3

Dat de relaties met BMW intussen optimaal zijn, bewijst deze Alpina B3 Touring onder de motorkap. Moest Buchloe als vertrekpunt vroeger genoegen nemen met de krachtigste zes-in-lijn uit het gewone BMW-assortiment, dan mag het nu iets meer zijn. En dat ‘iets meer’ heet ‘S58’, codetaal voor de zescilinder-in-lijn die BMW M ontwikkelde voor de X3 M en X4 M en die intussen ook dienstdoet in de...M3 Touring. Na de facelift is die Reihensechser in deze B3 Touring goed voor 495 pk (tegenover 462 pk voordien), waardoor hij zich netjes tussen de M4 Coupé en de M3 Competition Touring parkeert. Met 730 Nm is de Alpina trouwens koppelrijker dan de M-producten. Met dank aan de huiseigen aangepaste turbo’s, grotere intercooler en verbeterde luchtin- en uitlaat.

Wat dat geeft aan sprintcijfers? Vanuit stilstand schiet de B3 Touring naar 100 km/u in 3,7 seconden, waardoor de Alpina maar een tiende van een seconde moet toegeven op de M3 Touring. Maar Buchloe maakt dat goed met de topsnelheid: Alpina trekt zich immers geen snars aan van een of ander gentleman’s agreement en topt af op 302 km/u. Een snelheid waarbij de turbulenties rond het panoramadak zo hoog worden dat Alpina een discreet luchtgeleidertje bovenaan de voorruit heeft gemonteerd. Alles voor het comfort...

Alpina B3 Touring (2023) test

Proeven van de actie

En daar stopt het nog niet. De B3 Touring krijgt van Alpina nog een aangepaste adaptieve sportophanging met specifieke vering, dempers en stabilisatoren en een eigen afstelling voor de variabele stuurinrichting. Optioneel is er ook nog een upgrade voor de remmen. Het geeft de Alpina een zekere losbandigheid en de nodige wapens voor bochtige secundaire wegen, maar de B3 Touring bewaart er steeds zakelijke afstandelijkheid bij. De Alpina B3 Touring laat je van de actie proeven wanneer je dat vraagt. De M3 Touring? Die is scherper, rauwer en preciezer, en dompelt je meteen in de actie onder.

Maar eerlijk gezegd stoort dat hoegenaamd niet, want zo’n M3 Touring heeft in de praktijk maar weinig gelegenheid om zijn volle potentieel te ontplooien en voelt daardoor de hele tijd ingesnoerd. Hij wil je laten zien wat hij kan, maar hij mag niet. Deze B3 Touring pakt het helemaal anders aan, en drapeert een laag luxueus comfort rond zijn sportiviteit. De 20-duimsvelgen strooien wat roet in het eten, maar toch bewaart de Alpina zijn comfortabele balans. Zijn geheim? Een extra Comfort+-rijmodus die de standaard Eco-rijmodus van BMW vervangt.

Alpina B3 Touring (2023) test

Prijzen

Over naar de factuur dan maar? Voor deze Alpina B3 Touring betaal je in ons land 91.415,50 euro. Da’s toch nog een stuk minder dan de 103.450 euro die de BMW M3 Competition Touring vraagt, maar de Alpina houdt zijn standaarduitrusting beperkter. Die komt overeen met die van de 75.975 euro kostende M340i, waardoor de prijs onder de streep uiteindelijk toch nog hoger uitkomt als je je in de optielijst laat gaan. Ons testexemplaar kostte bijvoorbeeld 111.545 euro, en had dan nog niet eens het exclusieve lavalinaleder. Maar da’s de prijs die je voor exclusiviteit betaalt...

Alpina B3 Touring (2023) test

Conclusie

Heeft de Alpina B3 Touring nog bestaansrecht? Absoluut. De kleine constructeur uit Buchloe neemt de M340i als basis en transformeert die tot een krachtigere en snellere Touring, die evenwel comfortabeler en minder radicaal blijft dan de M3 Touring. De perfecte bruggenbouwer tussen de twee, maar heel wat exclusiever.

Specificaties

Motor

3.0 zes-in-lijn, turbobenzine

Puissance

495pk

Couple

730 Nm

Overbrenging

8-trapsautomaat

Transmission

vierwiel

Poids

1 955 kg

Vitesse de pointe

302 km/u

Prix du vehicule essayé

€ 111 545.00

Prix de base

€ 91 415.50

0 à 100 km/h

3.70 sec

Gemiddeld testverbruik

10.30 L/100km

Coffre min.

500 L

Coffre max.

1 510 L

Rejet de CO2

229 g/km

Derniers articles publiés

Commentaires (1)

Laisser un commentaire
JL 20:07
Portrait de JL

Alpina weet toch steeds het best sportiviteit en elegantie te verenigen.

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités