Retro-alarm: Mitsuoka Viewt is Toyota Yaris met iets té Britse manieren

Mitsuoka Viewt 2023

Iedereen kent ze wel: zo’n mensen wiens moedertaal niét Engels is, maar die toch steevast een afgezaagde Britse tongval proberen te imiteren wanneer ze de taal even moeten spreken. Mitsuoka leert ons nu hoe zo iemand er in autovorm zou uitzien, en wel door een Toyota Yaris te trakteren op opvallende retrolooks.

Neem het maar van ons aan: de Toyota Yaris is een steengoede stadswagen. Vooral in zijn hybridevorm is hij ongezien zuinig, terwijl de betrouwbaarheid natuurlijk iconisch hoog blijft. Die argumenten waren al voldoende om Mazda zijn eigen, licht hertekende variant van de Yaris op de markt te laten brengen. Nu is er echter een derde telg op basis van de kleine Toyota, en die tilt de visuele aanpassingen tot een aanzienlijk hoger niveau.

Jagu-Yaris

In een oogwenk zou je namelijk denken dat je op bovenstaande foto een klassieke Jaguar Mark II te zien krijgt, maar veel van die oogwenken heb je niet nodig om te merken dat er iets anders aan de hand is. Dit is namelijk de Viewt, een Toyota Yaris die door Japans carrosseriebouwer Mitsuoka getrakteerd werd op een retro-jasje. Of liever: een retro-smoel, want vooral de neus doet denken aan één van de meest herkenbare Jaguars ooit met zijn vier ronde koplampen en ovalen glittergrille. De flanken houden het dan weer op een klassieke chroomstrip, en achteraan moet de blitse Yaris-verlichting wijken voor eenvoudige, ronde units. En om tot die beschrijving te komen heeft ons netvlies eigenlijk al een overdosis Britse cliché’s moeten ondergaan, dus vorm verder gerust je eigen mening.

Mitsuoka Viewt 2023

Wat je er ook van vindt: je kan Mitsuoka er moeilijk van beschuldigen niet genoeg moeite gedaan te hebben. De Japanners zijn dan ook niet aan hun proefstuk toe, want ze bouwden de Viewt voorheen al in drie generaties op basis van Nissan Micra’s. Daarnaast pakten ze een aantal jaar geleden ook al uit met een Corvette-lookalike die vertrok van de Mazda MX-5, en daar is het eindresultaat misschien iets geslaagder… Hoe dan ook wordt het moeilijk om bij ons aan een Mitsuoka te geraken, want op een enkele importeur in Monaco na worden de creaties niet verkocht in onze contreien.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

acce 2024

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités