De toekomst is hier: dit zijn de belangrijkste conceptcars op het Autosalon (2023)

Alpine Alpenglow Concept Autosalon Brussel 2023

Op het Autosalon krijg je als vanouds de kans om vrijwel alle nieuwe auto’s op één plaats te bekijken. Je krijgt er echter ook inkijk in de toekomst van de automobiel, want heel wat constructeurs nemen hun nieuwste conceptcars mee. Dat vraagt om een overzichtje…

Wil je de auto van morgen zien, dan komt de conceptcar van vandaag doorgaans het dichtst in de buurt. Bij zo’n studiemodel geeft een constructeur namelijk een voorsmaakje van toekomstige technologie of een nieuwe vormtaal, en in sommige gevallen gaat het zelfs om een concrete voorbode van een aankomend model. Op de Brussels Motor Show van 2023 valt er dus heel wat te leren over de visie van de aanwezige merken, en deze conceptcars kunnen je daarbij helpen.

Alpine Alpenglow

alpine alpenglow concept autosalon brussel 2023

De toekomst is elektrisch, zegt men wel eens, maar bij Alpine zien ze ook andere mogelijkheden. Dat blijkt uit de Alpenglow Concept, want die verrast niet alleen met zijn radicale hypercar-design maar ook met zijn innovatieve aandrijflijn. Die maakt namelijk gebruik van een verbrandingsmotor die loopt op waterstof, en zo eveneens CO2-neutraal moet zijn. Je leert er alles over in Paleis 9.

Audi Skysphere

audi skysphere autosalon brussel 2023

Nog zo’n sportieveling vind je op de stand van Audi, want zij nemen hun Skysphere Concept mee. Dat was de eerste uit een reeks van veelbelovende studiemodellen, gaande van de luxueuze Grandsphere tot een soort giga-MPV in de vorm van de Urbansphere. Deze Skysphere is echter een tweezits roadster met een mooie 620 pk aan zuiver elektrisch vermogen. Een productieversie hoef je niet meteen te verwachten, maar het is wel een kijkje waard in Paleis 11.

Audi A6 e-tron

audi a6 e-tron autosalon brussel 2023

Op dezelfde stand vind je ook een conceptcar die wél de overstap naar massaproductie zal maken, en dat is deze A6 e-tron Concept. Dat moet zelfs al volgend jaar gebeuren, en Audi trakteerde ons bij de onthulling van het studiemodel ook al op een paar eerste specificaties. Zo zou de productieversie op het nieuwe PPE-platform van de VW-groep komen te staan, goed voor een rijbereik van 700 kilometer en een laadcapaciteit van wel 270 kW. Haast je dus naar Paleis 11, zakelijke rijder!

Citroën Oli

citroen OLI autosalon brussel 2023

Of zwem gewoon tegen de stroom in en droom van een toekomst achter het stuur van iets zoals deze Citroën Oli. Die gaat namelijk helemaal terug naar de basis van individuele mobiliteit met een vederlicht koetswerk, verwisselbare panelen en een topsnelheid van amper 110 km/u. In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden komt er aan de Oli geen druppel olie te pas, want de naam staat voor ‘All-E’. Dus inderdaad: dit kleinood is helemaal elektrisch, en te zien in Paleis 5.

Cupra Urban Rebel Concept

cupra urban rebel autosalon brussel 2023

Ook Cupra heeft grote plannen voor de toekomst, en die gaan verder dan een setje elektrische en plug-inhybride SUV’s. Deze Urban Rebel Concept geeft namelijk een voorsmaakje van een Spaanse hothatch op stroom, een beetje wat je had verwacht van de Seat Ibiza van de toekomst dus. Onder de Cupra-vlag belooft de Urban Rebel zo’n 226 pk aan vermogen en 440 kilometer aan rijbereik. Omstreeks 2025 moeten we de productieversie leren kennen, maar je maakt alvast kennis met dit studiemodel in Paleis 11.

Dacia Manifesto

dacia manifesto autosalon brussel 2023

Geloof het of niet, maar ook Dacia heeft speelse plannen voor zijn toekomst. Vorig jaar pakten ze namelijk als een donderslag bij heldere hemel uit met deze Manifesto Concept, een terreinwagentje dat zoveel avontuur uitstraalt dat zijn stoelbekleding meteen dienst kan doen als slaapzak. Daarnaast zijn ook de nodige milieureferenties aanwezig, en zo bestaat de carrosserie grotendeels uit gerecycleerd plastic en is de aandrijflijn uiteraard zuiver elektrisch. Meer concrete info kennen we nog niet, maar je ziet hem van dichtbij in Paleis 5.

DS E-Tense Performance

ds e-tense autosalon brussel 2023

Iets verderop in Paleis 5 maak je kennis met de toekomstvisie van DS, en dat is niet gewoon een reïncarnatie van de boterzachte Citroëns van weleer. Wel integendeel: de Fransen nemen een heuse hypercar op stroom mee. Deze E-Tense Performance pronkt namelijk niet alleen met een radicaal design, maar krijgt ook een setje elektromotoren mee die DS anders in zijn Formule E-bolides zou monteren. Dat geeft de E-Tense Performance een vermogen van – hou je vast – 815 pk.

Mini Concept Aceman

Mini Concept Aceman Autosalon Brussel 2023

Is je dat allemaal wat te dromerig, dan kan je altijd eens bij Mini langsgaan. Zij laten namelijk de Concept Aceman zien, en dat is de voorbode van een compacte SUV die nog in de loop van dit jaar een productieversie zou moeten krijgen. De vraag blijft natuurlijk of al dat retro-velours, die kleurrijke accenten en die knappe, grote velgen de overstap naar de realiteit zullen maken, maar op de conceptcar staat het alvast beeldig. Oordeel zelf maar in Paleis 7.

Nissan Ariya Single Seater

Nissan Ariya Single Seater Autosalon Brussel 2023

En van de concrete voorbodes gaan we weer helemaal terug naar de gekke ideeën met deze Ariya Single Seater. Die mag dan wel de naam dragen van Nissans elektrische conceptcar, maar van buitenaf zou je dat er niet meteen aan zeggen. Het gaat namelijk om een eenpersoons sportieveling die meer weg heeft van een Formule E-auto dan van een productiemodel. Onderhuids zou echter wel gewoon de aandrijflijn van de sterkste Ariya-SUV schuilen, waardoor we rekenen op een 394-tal pk en 600 Nm koppel. Dit is dus wat de basis van jouw doordeweekse elektrische SUV eigenlijk kan, te zien in Paleis 7.

Renault 4Ever Trophy

renault r4 trophy autosalon 2023

Bij Renault grijpen ze dan weer terug naar hun verleden – nog verder dan ze al deden met de Renault 5 Concept. Deze 4Ever Trophy giet namelijk het design van de klassieke R4 in een moderner jasje, en voegt er naar goede gewoonte nog wat crossoverelementen aan toe. Onder de motorkap schuilt een elektromotortje met 136 pk, die zijn stroom haalt uit een accupakket van 42 kWh. Vind je dat allemaal best realistisch klinken, dan is dat niet toevallig: Renault belooft een productieversie in 2025. Voorlopig houden ze het op deze conceptcar in Paleis 5.

Renault Scénic Vision

Renault Scénic Vision Concept Autosalon Brussel 2023

Dat is trouwens niet de enige concrete voorbode op de stand van Renault, want de Fransen nemen ook de Scenic Vision mee. Die geeft inkijk in de toekomst van de iconische Scenic-naam, en doet dat niét meer in de vorm van een gigantische MPV. In de plaats daarvan maken we kennis met een flinke SUV die onderhuids de aandrijflijn overneemt van de elektrische Mégane E-Tech Electric. Deze mag je al bij de lokale Renault-boer verwachten omstreeks 2024.

Skoda Vision 7S*

Skoda Vision 7S

Skoda vindt zichzelf dan weer opnieuw uit op het Autosalon, of tenminste op vlak van design. Zij nemen namelijk de Vision 7S mee, een enorme, elektrische SUV die de nieuwe vormtaal van Skoda laat zien. Op een productieversie van deze zevenzitter blijft het dus wel wachten tot 2026, maar in de komende jaren zouden we alvast een paar uiterlijke kenmerken moeten zien verschijnen op nieuwkomers van Skoda. Je leert er alles over in Paleis 11.

De Skoda Vision 7S zal te zien zijn voor het publiek, maar bij de persopening van het Autosalon was deze conceptcar nog niet aanwezig voor beeldmateriaal.

Volkswagen ID.4 Xtreme

volkswagen id4xtreme autosalon brussel 2023

Dat Paleis deelt Skoda met de andere merken van de Volkswagen-groep, waaronder natuurlijk ook Volkswagen zelf. Zij nemen onder andere een opgepompte versie mee van de ID.4, en dat mag je letterlijk nemen. Deze ID.4 Xtreme staat namelijk niet alleen flink wat hoger op zijn poten, maar krijgt ook een setje sterkere elektromotoren mee die het vermogen opdrijven naar 385 pk. Die aandrijflijn zou trouwens in productievorm moeten verschijnen onder de ID.4 GTX, de sportievere versie van de ID.4.

Volkswagen ID. Space Vizzion

volkswagen id space vision autosalon brussel 2023

Daarnaast toont Volkswagen ook de ID. Space Vizzion op zijn stand. Als je nu denkt “die kennen we toch al lang?” dan heb je trouwens groot gelijk. Deze conceptcar werd namelijk al in 2019 vorgesteld, maar is vandaag relevanter dan ooit. Hij toont namelijk een soort shooting brake-versie van de ID. Vizzion, en die wordt binnenkort in productievorm voorgesteld onder de noemer ‘ID.7’. Het kan dus zomaar eens zijn dat er daarvan ook een ruimere variant komt, en je leert in Paleis 11 hoe die eruit kan gaan zien.

Hou je het liever op de auto's van vandaag? Dan vind je hier alle nieuwigheden op het Autosalon van Brussel!

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités