Inception Concept: zo gaat de elektrische Peugeot van de toekomst eruitzien

Peugeot Inception Concept 2023

Peugeot heeft het doek getrokken van een belangrijke conceptcar: de Inception Concept. Die moet namelijk een voorsmaakje geven van het Peugeot van de toekomst, waarin het merk uitsluitend zuiver elektrische modellen op de baan zet. Vanaf 2025 zouden we echter al elementen van dit studiemodel in productie moeten zien gaan.

Vanaf 2030 moet Peugeot in onze contreien een zuiver elektrisch merk worden. Daartoe hebben de Fransen momenteel al elektrische versies van hun 208, 2008 en Rifter in de catalogus, en krijgen die heel binnenkort gezelschap van de e-308 in hatchback- en breakvorm. Daar zitten voorlopig echter nog geen modellen bij die vanop de grond ontwikkeld zijn als elektrische auto’s, maar daar moet binnenkort verandering in komen. Dat moet dit studiemodel althans duidelijk maken, want die mijdt verbrandingsmotoren als de pest.

Anders dan anders

Op het CES in Las Vegas heeft Peugeot namelijk deze Inception Concept onthuld, en die geeft een voorsmaakje van hoe een zuiver én uitsluitend elektrische Peugeot eruit kan gaan zien. Dat begint al bij het platform waarop de auto staat, want dat is de zogenaamde STLA Large-basis. Dat is zowat het grootste van de nieuwe elektrische platforms die moederhuis Stellantis ontwikkeld heeft, waardoor er zonder moeite een 100 kWh-accu onder de bodem past. Die belooft een rijbereik van maar liefst 800 kilometer dankzij een verbruik van slechts 12,5 kWh. Laden doet de Inception Concept aan 30 kilometer per minuut, en ook auto zelf is verrassend snel voor een Peugeot. Zo leven er twee elektromotoren op de assen, goed voor 680 pk en een 0-naar-100-tijd van nog geen 3 seconden.

Peugeot Inception Concept 2023

Ook de ontwerpers wijken enigszins af van wat we bij Peugeot gewend zijn, want weg zijn de iconisch geworden LED-slagtanden die ze tegenwoordig op hun neuzen kleven. In de plaats daarvan krijgt de Inception Concept drie verlichte klauwen aan weerszijden, verwerkt in koplampen die qua vorm doen denken aan de boze kijkers van pakweg de klassieke 505. Zowel de hele voor- als achterpartij bestaat uit doorlopende glasplaten, en ook in de flanken verwerkt Peugeot een soort displays die informatie over bijvoorbeeld de laadtoestand weergeven voor het instappen. Meer glas vinden we rondom de passagiersruimte, waarbij de voorruit zelfs dieper door lijkt te lopen dan de voorklep van de auto.

Ambitieus elektrisch

Reken dus op een lichtrijke cabine, en daar zorgen ook de materialen binnenin voor. Zo heeft Peugeot bewust donkere oppervlakken vermeden, en monteert het in de plaats zoveel mogelijk licht getinte en zelfs reflecterende materialen. Daardoor neem je op een zonnige winterdag dus best je zonnebril mee, al belooft Peugeot dat je niet altijd zelf verantwoordelijk zal zijn voor het rijden. Met een druk op de knop verdwijnt het bizarre Hypersquare-stuur namelijk samen met het nieuwe, ronde Halo-instrumentarium in het dashboard en ontstaat er een groot scherm waarop je bijvoorbeeld films kan kijken. Dan brengt de Inception Concept zijn inzittenden vanzelf naar hun bestemming terwijl ze relaxen in de werkelijk bombastische stoelen met een soort traagschuim als vulling.

Peugeot Inception Concept 2023

Het blijft voorlopig wel bij denkbeeldige inzittenden, want zoals je hem hier ziet zal de Inception Concept waarchijnlijk nooit op de weg verschijnen. Peugeot belooft echter wel dat heel wat van de innovaties van het studiemodel overgenomen zullen worden op productiewagens, en dat al vanaf 2025. Dat zal ook moeten, want tegen 2030 wil Peugeot niet gewoon een zuiver elektrisch merk zijn, maar hét leidinggevende elektrische merk van Europa. Daartoe zouden de Fransen in de komende jaren alvast een hele resem nieuwe EV’s lanceren.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités